Efter 25 Är: Nu lÀmnar Carlo drömjobbet

Efter 25 Är och tusentals elever har Carlo Schuiling genomfört sin sista idrottslektion pÄ VÀrgÄrdsskolan. Nu gÄr han vidare med en helt ny utmaning, som studiecoach.

"Det hÀr har varit mitt liv", konstaterar Carlo Schuiling som slutar som idrottslÀrare pÄ VÀrgÄrdsskolan efter 25 Är.

"Det hÀr har varit mitt liv", konstaterar Carlo Schuiling som slutar som idrottslÀrare pÄ VÀrgÄrdsskolan efter 25 Är.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-06-13 06:00

"Det hÀr har varit mitt liv", konstaterar KisalÀraren nÀr vi slÄr oss ned pÄ en bÀnk vid den ena kortsidan av idrottshallen. HÀr har Carlo Schuiling spenderat otaliga timmar och undervisat nÀstintill alla elever som gÄtt pÄ högstadiet de senaste 25 Ären. För nÄgra dagar sedan planerade han sin allra sista idrottslektion och nu Àr den över, ett faktum som rör upp blandade kÀnslor hos den entusiastiska lÀraren.

– Jag har inte riktigt landat i det hela Ă€n men jag kĂ€nner en smĂ€rta i hjĂ€rtat. Jag ville bli idrottslĂ€rare redan som sjuĂ„ring, jag hade aldrig nĂ„gra tankar pĂ„ ett annat yrke, och Ă€nda sedan jag lyckades har jag levt för det hĂ€r yrket. Det Ă€r en sorgbearbetning för mig, Ă€ven om jag vet att det förmodligen Ă€r rĂ€tt beslut.

Det Àr under de senaste Ären som Carlo Schuiling har kÀnt att kroppen börjar sÀga ifrÄn. Rollen som idrottslÀrare Àr fysiskt krÀvande och framförallt Àr idrottshallen en miljö med hög ljudvolym, nÄgot som har satt sina spÄr hos den 56-Äriga högstadielÀraren. Med regelbunden huvudvÀrk efter lÄnga arbetsdagar bestÀmde han sig till sist att ta ett steg tillbaka.

– Jag har fortfarande ett leende pĂ„ lĂ€pparna nĂ€r jag kommer hit, men jag Ă€r inte lĂ€ngre sĂ€ker pĂ„ om jag kan vara den personen om jag stannar som idrottslĂ€rare för lĂ€nge. Jag vill absolut inte vara en sur gubbe hĂ€r i idrottshallen, det har jag varit orolig för, utan jag vill sluta medan eleverna fortfarande tycker att det Ă€r trevligt att komma hit, berĂ€ttar Schuiling och fortsĂ€tter:

– NĂ„gra tankar pĂ„ att lĂ€mna VĂ€rgĂ„rdsskolan har jag dĂ€remot aldrig haft. Det hĂ€r Ă€r min lilla skola och jag skulle aldrig kunna tĂ€nka mig att jobba nĂ„gon annanstans.

Efter en fyra Är lÄng högskoleutbildning, pÄ motionsakademin i hollÀndska Arnhem, tog Carlo sin examen Är 1987. DÄ rÄdde det tuff konkurrens för att fÄ en fast lÀrartjÀnst och efter ett antal Är, med korta vikariat, sökte han istÀllet ett jobb pÄ ett resebolag, som underhÄllare pÄ Kanarieöarna. Det var hÀr som han trÀffade kÀrleken Anette vilket fick honom att flytta till Sverige Är 1993. Ett Är senare började han pÄ VÀrgÄrdsskolan.

– Jag har alltid försökt att se alla elever, Ă€ven de som mĂ„nga inte ser eller hör, och det hoppas jag Ă€r en av mina styrkor. Jag tror mycket pĂ„ resurspersonal inom skolan, min dröm Ă€r fortfarande att det ska finnas en extra vuxen i varje klassrum. Nu, som studiecoach, hoppas jag kunna vara den personen för mĂ„nga elever.

Som en rolig grej tÀnker Carlo Schuiling övertala skolans vaktmÀstare att hÀnga upp hans hollÀndska tröja i taket pÄ idrottshallen.
Som en rolig grej tÀnker Carlo Schuiling övertala skolans vaktmÀstare att hÀnga upp hans hollÀndska tröja i taket pÄ idrottshallen.
Carlo Schuiling

Ålder: 56

Bor: Rimforsa, Kinda

Gör: IdrottslÀrare/Studiecoach

Familj: Sambon Anette och döttrarna Joy och Nikki

Fritidsintressen: Dömer fotbollsmatcher och spelar bridge

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!