Det var samhällsbyggnadsnämnden i Kinda som vid en presskonferens under onsdagen meddelade att förhandlingarna har nått vägs ände. För fyra år sedan, efter långa diskussioner, skrevs det första intentionsavtalet mellan parterna vilket fastställde viljan att genom markförvärv och en ny detaljplan bana väg för nybyggnation. Nu, genom ett gemensamt beslut, blåser fastighetsbolaget och kommunen av sitt projekt.
– Det är sånt som kan hända. När man jobbar med planarbete så vet man inte allt från början. Vi har försökt att vända och vrida på allt för att hitta en lämplig lösning men med de riskavstånd som krävs till järnvägen och hur smal den här tomten är har vi insett att det aldrig kommer att bli bra, förklarar Westring och fortsätter:
– Det går inte att skapa en bra byggnad, med bra tillgänglighet och som är riskfri för kunderna. Att man måste parkera på ett ställe och gå över en väg där det åker lastbilar och bussar är till exempel en dålig lösning.
Den lokala Ica-handlaren Morgan Alm bekräftar att behovet av en ny butik fortfarande är stort.
– Det är tråkigt att det blev som det blev och lite synd att det tog så lång tid men jag ser det ändå som positivt att vi har fått det här beslutet. Nu kan vi gå vidare och titta på andra lösningar och där har vi samtal med både kommunen och Ica Sverige. Vi undersöker både andra tomter och att utveckla den befintliga fastigheten.
Enligt samhällsbyggnadsnämnden (sbn) är planen att i närtid riva byggnaderna på tomten och utan en ny livsmedelsbutik är bedömningen att en ny detaljplan inte längre behövs. Därför har förvaltningen fått i uppdrag att analysera framtagna förslag och idéer för att se vad som går att använda i den fortsatta utvecklingen av stationsområdet.
– Inget är spikat, vi har inga avsatta investeringsmedel och Östgötatrafiken har inga tydliga krav. Vi får återkomma om vårt fortsatta arbete men en uppfräschning av området behöver inte ta så lång tid. Det är ambitionsnivån, ekonomin, och vad vi kan använda av arbetet som har lagts ned som sätter gränserna, förklarar sbn:s vice ordförande Hans Måhagen (S).
Ser ni det här som ett misslyckade?
– Det skulle jag inte kalla det. Det har lagts ned en hel del resurser förstås men det är ett gediget arbete som genomförts och nu behöver vi inte börja om från ruta ett, avslutar Måhagen.