– Det som bedrövar mig är att det inte finns särskilt mycket intresse eller kunskap för kulturfrågor inom Kindapolitiken - det har jag fått uppleva i första hand nu. Att politiker i klarspråk säger att det här är frågor som kommunen inte ska hålla på med förtar engagemanget och lustan att verka i föreningslivet, konstaterar Emil Thuresson, ordförande i Kisa-Västra Eneby hembygdsförening som erbjudit sig att ta kostnaderna för att rädda byggnaden.
Det krävdes konsensus bland ledamöterna för att frågan om godsmagasinet skulle ha beretts vid måndagens fullmäktigemöte. Moderaten Johan Igheimer sa nej - så även Landsbygdspartiet och Sverigedemokraterna.
– Vi politiker ska fokusera på vår kärnverksamhet och det här tycker vi inte hamnar inom den ramen. Den här frågan har tagit massa dyrbar tid för både politiker och tjänstemän genom åren, konstaterar han och fortsätter:
– Samhällsbyggnadsnämnden (sbn) har också beslutat i den här frågan och att ärendet kommer upp igen tycker jag belyser ett problem inom politiken - där de som skriker mest får igenom frågor och där det saknas långsiktighet.
Vad händer då efter rivningen? Enligt sbn:s vice ordförande Hans Måhagen (S) har förvaltningen redan fått ett uppdrag.
– De ska titta på tidigare utredningar kring stationsområdet och återkomma med ett förslag där de inte behöver ta hänsyn till varken Ica-butiken eller godsmagasinet. Den här gången blir det ett mer renodlat resecentrum.