Tre män anhållna för grovt rån: "En av dem är under 18"

Tre unga män, varav en minderårig, sitter anhållna misstänkta för fredagens grova rån i Kisa. "Det finns vittnen som har gjort iakttagelser", berättar kammaråklagaren Linda Kyrö.

Flera polisbilar och ambulanser ryckte ut till Kisa under fredagskvällen. Under måndagsmorgonen sitter tre unga män anhållna misstänkta för grovt rån.

Flera polisbilar och ambulanser ryckte ut till Kisa under fredagskvällen. Under måndagsmorgonen sitter tre unga män anhållna misstänkta för grovt rån.

Foto: Läsarbild

Kisa2021-09-20 12:29

När vi når henne under måndagsmorgonen har hon nyligen, som förundersökningsledare, tagit över och satt sig in i ärendet.

– Anhållningsfristen går ut klockan 12.00 under tisdagen och innan dess måste jag fatta beslut om att antingen häva anhållandet eller begära de misstänkta personerna häktade. Innan dess finns det en del utredningsåtgärder som vi behöver göra – däribland höra ett antal personer som kan ha viktiga uppgifter att lämna för utredningen, berättar Kyrö.

undefined
Under tisdagen måste kammaråklagaren Linda Kyrö ta beslut om de tre anhållna männen ska begäras häktade.

Det finns alltså vittnen till händelsen?

– I nuläget finns det inga andra misstänkta personer i ärendet, förutom de anhållna männen, utan de personer som vi har för avsikt att höra är personer som kan ha gjort iakttagelser eller som kan ha andra viktiga uppgifter att lämna till oss, svarar kammaråklagaren.

Det var vid klockan 21.30-tiden i fredags som flera patruller larmades till ett bostadsområde i Kisa. En man i 20-årsåldern uppgav då att han hade blivit hotad, misshandlad och rånad av flera andra personer. Initiala uppgifter tydde på att en skottlossning ägt rum.

– Våra tekniker har varit på plats och gjort brottsplatsundersökningar och utifrån dem finns i nuläget inga uppgifter som tyder på att det har förekommit någon skottlossning – även om det har funnits vapen inblandade, förklarar Kyrö.

Mannen som utsattes för rånet greps initialt av polisen, misstänkt för grovt vapenbrott men har nu släppts.

– Det fanns inga skäl att hålla honom anhållen. Misstanken i den här delen av ärendet handlar om att polisen alltid upprättar en anmälan när det finns misstankar om brott. Vårt huvudfokus i utredningen ligger inte där, berättar kammaråklagaren.

undefined
Områdespoliser fanns på plats i Kisa under lördagen och kommer att göra det även under mådagseftermiddagen.

Senare på natten, vid klockan 01.30-tiden i Linköping, greps två av de män som nu är anhållna. Den tredje greps tidigare på kvällen.

– Alla personer som är inblandade i händelsen är strax under 20 år och en av de anhållna är dessutom under 18. Det för såklart med sig vissa särskilda bestämmelser i utredningen, förklarar Kyrö.

Polis fanns på plats i bostadsområdet under lördagen för trygghetsskapande insatser. Arbetet, för att prata med närboende eller andra Kisabor, kommer att fortgå även under måndagseftermiddagen.

Har de inblandade någon koppling till varandra?

– Jag vet inte hur deras relation ser ut men min uppfattning är att de inte är helt obekanta med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!