Efter mordbränderna: "Det måste ju vara en pyroman"

Ännu en mordbrand på Pinnarp camping. Det är den tredje på knappt två veckor i Kisa. Nu är det många på orten som frågar sig hur allt hänger ihop.

På baksidan av den nedbrunna receptionsbyggnaden luktade det under tisdagen kraftigt med rök.

På baksidan av den nedbrunna receptionsbyggnaden luktade det under tisdagen kraftigt med rök.

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-02-28 18:00

Pinnarps camping badar i vårsol. På marken ligger fläckvis med snö. Där campingens reception en gång låg syns bara bränt trä, aska och sot. Byggnaden brann natten till tisdag ned till grunden. Polisens tekniker dokumenterar brandplatsen. I luften surrar en drönare.

Händelsen rubriceras som mordbrand, även om ingen ska ha skadats i branden. Det är en den tredje gången på mindre än två veckor som Kisa härjas av en sådan eld. Sent på kvällen den 16 februari började det brinna på en lastkaj på gaveln till Kisa wärdshus. En person fick utrymmas och räddningstjänsten uppgav efteråt att det bara krävts några minuter till innan lågorna spridit sig till själva huset.

En dryg vecka senare, under natten mellan söndag och måndag, fattade ett servicehus på Pinnarp camping eld och brann ner. Och så nu detta, en dag senare, på samma camping.

undefined
Polisen var på plats för att undersöka platsen på tisdagsförmiddagen. Hur länge de skulle vara där kunde de inte svara på.

Rickard Wärn, ställföreträdande räddningschef, arbetade på platsen under natten. 

– När vi kom hit i natt brann det genom taket. Det fanns ingen chans att rädda det. När man väl tagit beslutet att låta byggnaden brinna ned finns det inte mycket för oss att göra, säger han.

Liknade nattens brand den som var under natten till måndag, då servicehuset brann ned?

— Det enda jag kan säga är att det brunnit mycket, det har varit helt övertänt. Det är ju inte många människor som åker här om natten, säger han.

undefined
"Det fanns ingen chans att rädda det. När man väl tagit beslutet att låta byggnaden brinna ned finns det inte mycket för oss att göra", säger Rickard Wärn, ställföreträdande räddningschef, som arbetade på platsen under natten.

En som bor i närheten av campingen är Arne Grip. Han såg båda bränderna på campingen från sin tomt.

– Först trodde jag att det var fyrverkerier. Men det kändes som konstiga raketer. När blåljus anlände förstod jag att det rörde sig om bränder, säger han om nattens brand i receptionshuset.

Kisabon Per Svensson Borrud, som driver Pelles Photo, såg också branden i realtid. Sin vana trogen ryckte han ut med kamera och drönare när larmet kom. Med 51 år i yrket är han van att dokumentera händelser av den här typen. Men tisdagens brand sticker ändå ut för honom.

– Det här är nog första gången jag har varit med om att det fortsätter dagen efter på samma ställe, och den magkänslan är inte så bra, säger han.

Han var på plats samtidigt som räddningschefen.

– Jag var ute och skulle fota norrsken, så jag skulle lagom krypa i sängen.

undefined
Per Svensson Borrud som driver Pelles photo både fotograferade och filmade branden. Bland alla utryckningar han varit på sticker den här ändå ut. "Det här är nog första gången jag har varit med om att det fortsätter dagen efter på samma ställe, och den magkänslan är inte så bra", säger han.

Då tjöt det i hans lilla sökare. I den får han samma larm som räddningstjänsten. Först trodde han att det var ett misstag eftersom det larmades till samma plats som dagen innan. Men snart förstod han att det var allvar. Redan när han började köra mot Pinnarp från Kisa kände han lukten av rök.

– Jag tänkte: nu har de fortsatt sen igår, det var första tanken.

På platsen möttes han av stora lågor och insåg att det inte skulle gå att rädda byggnaden. Som Per ser det så hänger de båda bränderna på Pinnarp ihop.

– Då börjar man ju tänka att det här måste vara samma.

Han funderar även på om det kan hänga ihop med branden vid värdshuset. Samtidigt tycker han att man ska hålla huvudet kallt.

– Man får inte skrämma upp sig i onödan heller, säger han.

undefined
"Det är obehagligt naturligtvis". Marie Claesson och Mårten Borgny funderar på vem som ligger bakom den senaste tidens bränder. Mårten tror att det rör sig om en pyroman.

Även bland andra ortsbor spekuleras det nu kring vad som kan ligga bakom den senaste tidens eldsvådor. Marie Claesson och Mårten Borgny sitter på ett kafé i Kisa när vi får prata med dem om vad de tänker om bränderna.

– Det måste ju vara en pyroman, det är väl inget annat. Jag menar även det på värdshuset, där kunde det ju ha gått illa också med hela huset, säger Mårten.

Ute i solen möter vi Sophie Johansson som också hört om det som hänt.

Känner du själv någon oro med tanke på de bränder som härjat både vid värdshuset och nu i Pinnarp?

– Nej, inte så, det är ju såna här byggnader som blir utsatta, säger hon och syftar på byggnader som är kända i trakten. 

– Det är ju liksom inte att de tänder på vad som helst, för då skulle jag bli orolig, absolut.

undefined
Sophie Johansson tycker att det är tråkigt med det som skett, men känner sig än så länge inte så orolig för egen del. "Det är ju liksom inte att de tänder på vad som helst, för då skulle jag bli orolig, absolut."

Kollegorna Gunnar Helmer och Roger Magnusson på Kindahus är överens om att den senaste tidens bränder i Kisa är otäcka.

– Det är lite obehagligt. Man undrar ju vad som hänt. Om det är en pyroman eller nått annat, säger Roger Magnusson.
 

När vi når en av campingens ägare, Martin le Noble, är han på plats och talar med polisen. Han är uppriven av det som har hänt och säger att han för tillfället inte vill prata om det med tidningen.

Från polisens håll kan man ännu inte säga något om eventuella samband mellan bränderna.

– Det är nånting som utredningen får titta på, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Efter söndagskvällens brand i servicehuset på campingen så spärrades även receptionsbyggnaden av. Ett fönster på framsidan hade då krossats. Nu har hela byggnaden brunnit ned.
Efter söndagskvällens brand i servicehuset på campingen så spärrades även receptionsbyggnaden av. Ett fönster på framsidan hade då krossats. Nu har hela byggnaden brunnit ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!