Efter sex år lämnar Jan som pastor

Efter sex år inom Linnékyrkan i Kisa kommer pastorn Jan Gustafson att sluta till sommaren. Anledningen till det handlar om att han fått en ny tjänst i Åtorp i Värmland. I slutet av juni går flyttlastet cirka 20 mil uppåt i landet.

Jan Gustafson berättar att han helst är där människor är. "Jag syns gärna ute på samhället eller går på en fotbollsmatch. Jag älskar mötet med människor".

Jan Gustafson berättar att han helst är där människor är. "Jag syns gärna ute på samhället eller går på en fotbollsmatch. Jag älskar mötet med människor".

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-04-19 11:00

Jan Gustafson kom till Kisas frikyrkoförsamling 2014 då han blev ny pastor inom Linnékyrkan. Innan dess var det flera år där han flyttade runt för olika uppdrag inom frikyrkan.

Han kommer från Nybro i Småland och i tolvårsåldern fann han sin tro i kyrkan. När det var dags att göra lumpen flyttade han till Bollnäs och där träffade han sedan sin fru Liv. Tillsammans har de döttrarna Rebecka och Hanna.

– Jag sökte mig så långt bort för att jag ville ha tio månader då jag kunde känna efter vad jag ville göra med mitt liv, säger Jan Gustafson.

Det var i Bollnäs som han skulle få sitt första jobb inom frikyrkan. Då som evangelist, och i slutet av 90-talet ville han vidareutveckla sitt kunnande av att predika. Efter några år i Grytgöl utanför Finspång valde han år 2000 att flytta till Finnerödja, ungefär mitt emellan Vättern och Vänern. Där var han pastor i 14 år, fram till 2014 då de flyttade till Kisa.

Jan Gustafson beskriver den tiden som ett bra tillfälle att flytta till en ny plats. Äldsta dottern Rebecka hade precis gått klart gymnasiet och skulle börja söka jobb, medan yngsta dottern Hanna skulle börja mellanstadiet.

– Det kändes bra att komma till Kisa vid just den tiden och vi kände oss lite färdiga med Finnerödja, säger han.

Under de senaste sex åren har alltså Jan Gustafson varit pastor i Linnékyrkan i Kisa. Tiden här tycker han har varit väldigt bra och han tar med sig många fina minnen. En årlig favorit för honom är att besöka Café Sommarro för att ta en fika, men nu tyckte familjen att återigen tidpunkten för en flytt var optimal. Lagom till sommaren slutar dottern Hanna nionde klass på Värgårdsskolan och i slutet av juni går flyttlasset upp till Åtorp i Degerfors kommun.

– Vi känner av många skäl att det här är rätt, och som bonus kommer vi närmare Rebecka igen som blev kvar i trakterna kring Finnerödja. Det känns förstås bra, säger Jan Gustafson.

Åtorp är en liten ort och en liten församling på cirka 120 medlemmar, vilket är ungefär densamma som frikyrkan i Kisa. Där kommer han att fortsätta arbeta som pastor och det bästa med yrket tycker han är mötet med människor.

– Att få tala om Jesus Kristus och se människor växa i sin tro är så fantastiskt. Att predika och undervisa ger mig verkligen någonting extra, säger Jan Gustafson.

Han är född och uppvuxen i Nybro utan någon kyrklig bakgrund. Det var han själv som fann sin övertygelse.
Han är född och uppvuxen i Nybro utan någon kyrklig bakgrund. Det var han själv som fann sin övertygelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!