Efter tre år av andelsodling: Nu lägger hon ner

Efter att ha drivit andelsjordbruket Livslotten i tre år går Emma Lundborg vidare mot nya uppdrag. ”Jag kände att det var dags för något nytt”, berättar hon.

I början av 2020 tilldelades Emma Lundborg Kinda kommuns miljöstipendium för sitt andelsjordbruk Livslotten, som alltså nu ska läggas ned. Här på bild tillsammans med sambon Mats Andrén.

I början av 2020 tilldelades Emma Lundborg Kinda kommuns miljöstipendium för sitt andelsjordbruk Livslotten, som alltså nu ska läggas ned. Här på bild tillsammans med sambon Mats Andrén.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-10-05 20:00

– Dels vill jag hitta på något annat, dels vill jag frigöra tid för jag har fått möjlighet att jobba med föreningen Andelsjordbruk Sverige. Andelsjordbruk tar väldigt mycket tid, det är som för alla bönder – man tar hand om något så att det inte dör, skrattar hon, och förklarar att funktionen med andelsjordbruk är att producenten ska veta på förhand att skörden blir såld genom att konsumenter köper in sig som delägare på årets skörd.

– Det har varit jätteroliga tre år. Slitsamt, men väldigt roligt och lärorikt. Det har varit fantastiska andelsägare och stöttning från lokalsamhället, jag känner mig bara klar – nu har jag gjort det här och vet vad det innebär, berättar hon. 

Föreningen, där hon är ordförande, har sökt projektmedel för att kunna främja andelsjordbruk i Sverige, bland annat genom att erbjuda nystartade företag rådgivning från befintliga andelsjordbrukare, och genom att satsa på föreläsningar och utbildning. 

I höst kommer Lundborg att hålla en föreläsning som riktar sig till storkök. 

– Kinda kommun var en av mina största och första kunder, och det är vissa utmaningar när det gäller storkök men om man får lära sig om andelsjordbruk är steget mindre till att bli andelsägare, säger hon. 

Nu kommer hon jobba för regionala nätverksträffar och erfarenhetsutbyten mellan andelsjordbrukare med förhoppningen att fler ska få upp ögonen för företagsformen. 

– Jag känner stor tacksamhet över de här tre åren, säger hon. 

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!