Efterlysningen: Vilka namn ska pryda bänkarna?

Sju nya bänkar kommer placeras ut i centrala Kisa. På dem kommer brickor att fästas med namn på personer som satt Kisa på kartan. Nu kan den som vill få lämna förslag på vilka profiler som ska få pryda bänkarna.

Gudrid Hansen, centrumsamordnare på Kisa handel och service,  berättar om projektet "Skänk en bänk". Bänkarna i på bilden ska bytas ut mot nya, som ska prydas med namn på personer som satt Kisa på kartan.

Gudrid Hansen, centrumsamordnare på Kisa handel och service, berättar om projektet "Skänk en bänk". Bänkarna i på bilden ska bytas ut mot nya, som ska prydas med namn på personer som satt Kisa på kartan.

Foto: Linnea Brundell

Kisa2021-12-07 10:30

Initiativet väcktes under pandemin och handlar om att göra statskärnan mer attraktiv.

Enligt Gudrid Hansen, centrumsamordnare på Kisa handel och service, ska sju bänkar placeras i centrala Kisa. Utöver det ska även en bänk placeras i Rimforsa.

Arbetet med bänkarna drog igång under hösten. Gudrid Hansen säger att arbetsgruppen valt ut bänkar. Kriterierna var att de skulle vara underhållsfria och ha en god tillgänglighet. Det ska exempelvis vara enkelt att både sätta sig ner och resa sig upp för den som har en rollator.

Nu går projektet in i nästa fas och nu vill man få in förslag på vilka namn som ska pryda bänkarna. Tanken är sittmöblerna ska förses med namn på personer som satt orterna på kartan. Det kan exempelvis röra sig om profiler inom kultur, idrott och handel. Enligt Gudrid Hansen vill de ha in förslag senast 31 december.

– Men vi stänger inte dörren om det kommer något annat bra förslag, säger hon.

Det kan exempelvis handla om lokala profiler, som kanske inte är så kända utanför orterna, men välkända lokalt. Gudrid Hansen säger att det är viktigt att namnen känns folkliga.

Ett namn är redan klart och det är sångerskan Anna-Karin "Kisa" Magnusson.

– På det här sättet känner jag att vi får en vacker miljö och att vi kan känna stolthet över personer som satt Kisa på kartan, säger hon.

Bänkarna väntas komma på plats under våren. De ska, förutom namnplatta, även prydas av en QR-kod. Genom att skanna den är tanken att man ska få veta mer om personen vars namn pryder bänken.

Sittmöblerna finansieras av pengar som kommunen ansökt om från Region Östergötland.

– För oss är det jättekul att man kan bevilja bidrag och att vi kan vara en länk från regionen ut till det lokala, säger Jennie Blomberg, utvecklingschef på Kinda kommun.

– Jag tycker att det är fint att man kan samverka på alla de nivåerna, säger hon.

Enligt Gudrid Hansen är tanken är att det på sikt kan bli fler bänkar. Planen är att de bänkarna ska finansieras av lokala aktörer och företagare. Gudrid Hansen säger att de bänkarna skulle kunna pryda Skvallertorget och Tingshustorget i Kisa.

– Det blir lite mysigare, säger hon.

Enligt henne bjuder bänkarna även in till aktiviteter. 

– Det blir jättetrevligt när människor återvänder hem. Får man besökare kan man ta med dem på en vandring.

Gudrid Hansen, Kisa handel och service, berättar om projektet "Skänk en bänk". Bänkarna på den här sidan av vägen ska bytas ut och ersättas. Nya bänkar planeras att placera ut på andra sidan av vägen.
Gudrid Hansen, Kisa handel och service, berättar om projektet "Skänk en bänk". Bänkarna på den här sidan av vägen ska bytas ut och ersättas. Nya bänkar planeras att placera ut på andra sidan av vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!