Tvingades till tillfälliga lokaler: "Det känns modernt"

Leo Holmström, Eliot Wennström och Sofia Löfgren är några av de första fjärdeklassarna att gå i det nya "annexet" på Värgårdsskolan. "Lokalerna är fräscha", berättar eleverna.

Fjärdeklassarna Leo Holmström, Eliot Wennström och Sofia Löfgren tycker om sitt nya annex på Värgårdsskolan. "Det är fräscht och modernt", säger de.

Fjärdeklassarna Leo Holmström, Eliot Wennström och Sofia Löfgren tycker om sitt nya annex på Värgårdsskolan. "Det är fräscht och modernt", säger de.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-31 10:17

När vi träffas på en regnig skolgård, en bit in i höstterminen, har det gått drygt sju år sedan det nya mellanstadiet, vid Värgårdsskolan i Kisa, stod färdigt för invigning. Lärare på skolan har, i tidigare intervjuer, konstaterat att lokalerna var underdimensionerade redan från början. Då, år 2014, var elevantalet 176 stycken. I dag, då personalen har ytterligare tre klassrum och tre grupprum till sitt förfogande, är eleverna 165 till antalet. De nya modulerna, som på skolan kallas "annexet", är tänkta att fylla lokalbehovet i som mest tio år.

– Jag tycker att det fungerar bra att gå här. Det känns bra med något nytt och modernt, säger Eliot Wennström från 4C.

– Klassrummen och grupprummen hade kunnat vara större, men de fungerar. Om det är väldigt stökigt i klassrummet är det bra att det finns utrymmen att gå undan om man behöver koncentrera sig, fyller Sofia Löfgren, från 4A, i.

undefined
"Det bästa med att gå på mellanstadiet, det är multiplanen som finns på skolgården", konstaterar Leo Holmström.

Läraren Pia Kindén tycker visserligen att det är märkligt att skolan, så kort efter invigningen, kan vara för liten men är ändå nöjd med den snabba lokallösningen

– Den stora förändringen är att vi har fått fler grupprum och luftigare lokaler som gör att vi kan dela upp klasserna men också individanpassa undervisningen lättare. Det har också inneburit en lugnare miljö då vi faktiskt har färre elever per klass. Fyrorna är, istället för drygt 25, 16-17 stycken i varje klass och det är en ynnest att jobba i en sådan grupp, menar Kindén och fortsätter:

– Det är enklare att hinna med, prata med och se varje enskild elev.

undefined
Jovelyn Gerellana Landström är en av lärarna som undervisar i det nya annexet. "Med tanke på hur snabb lösning det här har varit har det fungerat bra", säger kollegan Pia Kindén.

Kommunens avtal, gällande modulerna, är skrivet på sex år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra. Mellanstadierektorn Caroline Anspach tror att nya permanenta lokaler måste till innan avtalet löper ut.

– Att ta bort de här lokalerna efter tio år och tänka att utrymmet inte längre behövs tror jag inte på. De satsningar som politiken gör, kanske främst i Rimforsa, kommer leda till att framförallt högstadiet växer, säger rektorn.

– Det nya annexet gör att vi kan använda tvålärarsystemet, som vi har i årskurs fem och sex, fullt ut. Det har vi inte kunnat göra tidigare.- Även om vi är färre elever i dag, än när mellanstadiet invigdes, är vi i behov av utrymmet, fortsätter Anspach.

undefined
Caroline Anspach, rektor på mellanstadiet, menar att de nya lokalerna är till elevernas fördel. "Nu tillåter lokalerna att vi gör anpassningar", berättar hon

Bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) menar att lokalförsörjningen, inom Kindas skolor, är en svår nöt att knäcka. Att mellanstadiet blev underdimensionerat från början tror han beror på politikens inställning.

– De politiker som styrde över Värgårdsskolans byggnation valde att gå på en ganska defensiv linje. Samtidigt är det svårt att dimensionera rätt över tid. Man vill varken ha tomma lokaler eller lokaler som är för små, konstaterar Wenhov.

– Den politiska ledningen som sitter i dag är kanske lite mer offensiv och positiv. Den faktiska befolkningsutvecklingen, som vi sett de sista åren, är givetvis en anledning men det handlar också om synen på vår kommun, fortsätter han.

undefined
Ett kommunövergripande skolområde, eller en högstadieskola i Rimforsa. "Det är fullt realistiskt", resonerar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C).

Planen framåt, för Värgårdsskolans lokaler, beskriver ordföranden så här:

– Under den här tioårsperioden får vi följa läget och se om befolkningsutvecklingen håller i sig. Vi kanske måste bygga ytterligare permanenta skollokaler i anslutning till Värgårdsskolan eller så använder vi lokaler som kommunen redan har.

Men, med tanke på läget i Rimforsas förskolor, kommer väl högstadiet behöva utökas?

– Ja, det kan bli en flaskhals framöver. Då kan vi fundera över om vi ska ha mellanstadiet någon annanstans i Kisa eller om vi ska dimensionera Rimforsa på ett annat sätt. Det är stora frågor som jag i dag inte har några svar på men det är fullt rimligt att börja fundera över om kommunen, om 20 år, är mogen för ytterligare ett högstadium, svarar Wenhov.

undefined
Kommunens avtal gällande de nya modulerna är skrivit på sex år med möjlighet till förlängning. "Vi får följa utvecklingen under den här tiden", säger bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C).

Centerpolitikern anser att ett kommunövergripande skolområde, norrut, är ett alternativ som bör beaktas.

– Jag har pratat om och tänkt på det här många gånger men jag tror att vi på flera sätt behöver få till ett skolsamarbete med Ulrika och Brokind över tid. Jag tror att det är fullt realistiskt att landsbygden runt Rimforsa växer i en sån takt att det i framtiden finns barnunderlag för en helt egen högstadieskola, förklarar bildningsordföranden och fortsätter:

– Om vi har de här tankarna i dag kan vi, på ett annat sätt, investera när markområden kommer ut för försäljning.

Om skolbyggnationen

Moderniseringen av Värgårdsskolan aktualiserades sommaren 2010.

2010: Förstudie, projektering och upphandling.

2011: Rivning, sanering av asbest och spackling av bjälklag inleds.

2012: Ombyggnation av det så kallade A-huset.

2012: Beslut att flytta Stjärneboskolans mellanstadium till nybyggda lokaler och ny utemiljö vid Värgårdsskolan.

2013: Invigning av den första etappen och fortsatt ombyggnation.

2013: Beslut att bygga nytt tillagningskök.

2014: Mellanstadiet flyttar in.

2015: Nya köket tas i bruk.

Karta: Annexet, Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!