Emil jobbar med sin hobby: "Alla borde starta eget"

Valet att starta eget företag kan ha många olika anledningar. För Emil Sundquist från Kisa var det en hobby som blev till en enskild firma.

"Rörmokare är ett utvecklande yrke, det är alltid utmanande, och jag gillar utmaningar. Det var väl lite därför jag startade företag också, för att se om man klarar det" säger Emil Sundquist.

"Rörmokare är ett utvecklande yrke, det är alltid utmanande, och jag gillar utmaningar. Det var väl lite därför jag startade företag också, för att se om man klarar det" säger Emil Sundquist.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-08 08:00

– Det började som en hobby, sen var det fler och fler som jag inte kände som ville att jag skulle göra jobb. Då var jag ju tvungen att ta betalt, skrattar Sundquist som startade enskild firma i början av sommaren. 

Barndomskompisarna tyckte att det var självklart att han skulle gå fordonslinjen på gymnasiet. 

– Jag är ju uppväxt i garaget. Men det blev rörmokare, det är en synd som gått i arv, skrattar han. 

Utöver sitt vanliga jobb hyr han ut sig till tre företag. Med sin firma lagar och servar han mopeder, traktorer, trimmers och gräsklippare.

– Alla borde starta eget. Man lär sig så mycket. Om inte annat får man en helt annan insyn på hur ett företag och företagsekonomi fungerar. Varför måste man göra ett visst jobb under en viss tid – jo det är momsredovisningar och bokföringar och så vidare. 

Den största utmaningen tycker han varit det förberedande papperarbetet. 

– Det är så mycket som är oklart. Det finns ingen heltäckande guide, man måste nästan känna någon som startat eget och vet hur det går till, säger han. 

Vad tänker du om konkurrensen i Kisa? 

– Jag har inget behov av att konkurrera med någon, jag är glad om jag får lite jobb. Det är ju bättre om man hjälps åt, säger han. 

Inkomsten då? Lekpengar, enligt Sundquist. Att gå från sitt vanliga jobb till att jobba heltid med sin firma är ingenting han vill göra i den närmsta framtiden.

– Jag vill inte behöva leva på det, då blir ju inte hobbyn rolig längre, förklarar han. 

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!