Under de senaste ett och halvt åren har Angelica Staff varit ordförande för Distriktläkarföreningen i Östergötland. Föreningen är i sin tur en gren till den fackliga organisationen Läkarförbundet.
Hon berättar om stoltheten hon känner över uppdraget.
– Jag är tacksam för att jag fått den här rollen. Sedan har jag ett stort stöd av min styrelse, vi jobbar ihop, säger hon.
Till vardags arbetar hon på vårdcentralen i Kisa.
– Att jobba i Kisa är fantastiskt, säger hon och tillägger:
– Jag är lycklig varje dag när jag kommer dit.
Angelica Staff pendlar in till jobbet från Linköping. Men att få jobba som läkare i en glesbygdskommun väger upp tiden som hon lägger på pendlingen. Hon trivs bra med både arbetet och med kollegorna.
– Uppdraget i glesbygd är intressant medicinskt. Jag uppfattar patienterna som tåliga, de går länge med sina besvär. När man väl träffar patienten kan man göra stor nytta, säger hon.
Medan man i länets mer centrala delar kan se patienter med små besvär söka vård ofta är det omvänt på landsbygden. Enligt Angelica Staff skulle många patienter på glesbygden behöva söka vård i större utsträckning än i dag.
Att patienterna ofta går länge med sina besvär gör att läkarna kan få se sjukdomstillstånd som de annars inte ser på vårdcentralerna i länets mer centrala delar. Ofta kan det handla om att patienterna hunnit utveckla åkommor som annars kunnat behandlas vid ett tidigare stadie. Samtidigt är det också till vårdcentralen som patienterna vänder sig när det är akut.
– I glesbygd kommer man in till vårdcentralen med sin hjärtinfarkt, sin blodförgiftning och sitt avhuggna finger, säger hon.
Enligt Angelica Staff gör det arbetet både medicinskt intressant, samtidigt som hon känner att de jobbar nära de etiska värderingarna som styr sjukvården, som säger att den med störst behov av vård har företräde.
Något man värnar om i Kisa, och som hon önskar att primärvården skulle arbeta med mer, är att ha en ökad kontinuitet i patientkontakterna. Det är något som patienterna, sjukvården och samhället i stort skulle vinna på, enligt henne.
– Kontinuitet är så oerhört effektivt, säger hon.
Enligt henne ökar det patientsäkerheten, minskar dödligheten och minskar även kostnaderna för samhället i stort.
– Det är nästan förvånande att regionen inte styrt utvecklingen mer mot kontinuitet tidigare, säger hon.
Samtidigt lyfter Angelica Staff fram att politikerna under den senaste tiden fattat flera beslut som Distriktsläkarföreningen ser positivt på.
Ett initiativ som hon lyfter fram som särskilt spännande är att politikerna gett regionen i uppdrag att se hur många allmänspecialister som finns tillgängliga för listning för patienter
– Det är ett unikt beslut även på riksnivå, säger hon.
Angelica Staff säger att man på riksplanet ofta pratar om att tillföra mer resurser till primärvården. Samtidigt säger hon att det snarare är så att resurserna minskat över tid.
– Primärvården beskrivs i statliga utredningar som i det närmaste anorektisk och i den här situationen känns det beslutet oerhört viktigt, säger hon.
Enligt föreningens uppskattning står varannan distriktsläkarstol tom.
– Det finns beslut på 1 200 till 1 500 patienter per distriktsläkare i Östergötland. Då behöver man veta hur långt från målet man är. Det är jättepositivt att man för första gången begärt att regionen måste göra den här inventeringen.