En rektor med facit i hand

Karl-Erik Eriksson, rektor vid Kinda lärcentrum i Kisa, presenterade nyligen statistik över studieresultat för elever som läser svenska för invandrare. "Anmärkningsvärt goda resultat".

Karl-Erik Eriksson känner sig lyckligt lottad som rektor vid Kinda lärcentrum. "Det är en jäkla bra kommun att jobba i."

Karl-Erik Eriksson känner sig lyckligt lottad som rektor vid Kinda lärcentrum. "Det är en jäkla bra kommun att jobba i."

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-11-22 17:00

Vid bildningsnämndens sammanträde nyligen redovisade Karl-Erik Eriksson statistik över studieresultat för elever som pluggat Svenska för invandrare (SFI).

– Det är anmärkningsvärt goda resultat, säger Eva Holm, chef vid bildningsförvaltningen.

Av totalt 45 personer hade 19 (elva män och åtta kvinnor) klarat sig så bra att de påbörjat ett arbete. De övriga hade antingen inlett studier inom vuxenutbildning i Kinda eller studier i annan kommun.

Av de 16 elever som avslutade sina studier inom språkintroduktion i juni har tolv, de flesta från Afghanistan och Syrien, inlett studier på ett nationellt gymnasieprogram.

En av dem klarade av sin språkintroduktion på ett år och nådde därmed behörighet till gymnasiet.

Karl-Erik Eriksson berömmer sina elever.

– Det är grymt bra elever som sliter varje dag med språket och studierna för att hitta in i samhället.

Han har även stämt av med skolledare i Linköping hur det går för Kinda lärcentrums tidigare elever.

– Svaret jag får är att de klarar sig alldels utmärkt, menar han.

Karl-Erik Eriksson lyfter fram flera faktorer som han tror ligger bakom studieresultaten, bland annat att utbildning ges i kommunen inom samtliga ämnen, att man har handledare på respektive modersmål, specialpedagoger på skolan samt kompetensutveckling av lärare, med mera. En annan viktig del menar han är tillgången på behöriga lärare och pedagoger.

– Det är inga bekymmer med kompetensförsörjningen. Vi hjälper till med utbildning där det behövs, säger Karl-Erik Eriksson.

– Många elever kommer från länder som är i krig och har med sig mycket som tynger i ryggsäcken. Så det finns bekymmer, men vi uppmanar dem att komma och försöka så gott det går.

En utmaning som Karl-Erik Eriksson anser att lärcentrum klarar bra är att organisera undervisningen utifrån elevernas olikheter så att de kan utveckla sin förmåga i egen takt. Nyligen startade utbildningen Jobbspår där nyanlända erbjuds teoretisk undervisning, praktik och språkträning för att sedan fortsätta studier för framtida arbete inom områden som exempelvis barn- eller äldreomsorg.

Efter årsskiftet kommer även möjligheten till studier på gymnasiets barn- och fritidsprogram att finnas tillgänglig på lärcentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om