En skoldag på 1869 års upplaga av Kise marken

Under tisdagen var det en annorlunda skoldag för eleverna som går i årskurs åtta på Värgårdsskolan i Kisa. De for 150 år tillbaka för att uppleva Kisa marken. Platsen där det hela utspelades var på hembygdsgården i Kisa.

Eleverna i årskurs åtta upplevde Kise marken 1869 på bygdegården

Eleverna i årskurs åtta upplevde Kise marken 1869 på bygdegården

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-05-28 14:00

– Vi har haft en dag på vårterminen för årskurs åtta på bygdegården sedan i början av 2000-talet. Varje gång har vi ett tema och eleverna får ikläda sig ett rollspel och förvandlas till fattighjon, backstugusittare, självägande bönder och herrskapsfamiljer för att nämna några, säger Katarina Saint Cyr som är förste lärare på Värgårdsskolan i Kisa.

Det som utspelades på bygdegården i Kisa var att efter några hårda år med missväxt och svält samlades folk i bygden till Kise marknad. Här mötte eleverna bland annat Apotekare Sundius (Pär-Magnus Jonsson), Socker-Elvira (Pernilla Rask), Länsman (Bengt Sundin), Kalaskokerskan (Gunnel Laine), Kammarjungfrun (Pia Bank), Karin i kröken (Karin Wassberg) och Skojar-Frans (Daniel Olsson) för att nämna några.

– Tidigare i år har vi haft lektioner där eleverna fått förkunskaper om hur det var att leva på 1800-talet. Eleverna delas in i grupper och efter att de har dragit ett kort får de reda på sin sociala status i det samhället som fanns för 150 år sedan, säger Katarina Saint Cyr.

Under marknaden byttes eller såldes varor mot något annat som behövdes, kanske var det ved eller brännvin. Det sistnämnde hade både länsman och predikar-Anders (Anders Olaison) åsikter om.

– Det är bra att ha en skoldag på det här viset och se att vi idag har det riktigt bra och inte så fattigt som då, säger Johanna Näslund i 8 B.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!