Experten: "Unga kastas ut i en värld av hot och hat"

Hon arbetar förebyggande mot sexuellt våld – och är expert på ungas nätvardag. Nu återvänder hon, som föreläsare, till sitt gamla högstadium. "Jag är tacksam varje dag för att jag slapp vara barn under sociala medier-eran", säger Kisatjejen Kajsa Rietz.

Kisatjejen Kajsa Rietz är föreläsningsansvarig på Novahuset och expert på ungas liv på internet. "Vi måste börja att förändra strukturerna i samhället", konstaterar hon.

Kisatjejen Kajsa Rietz är föreläsningsansvarig på Novahuset och expert på ungas liv på internet. "Vi måste börja att förändra strukturerna i samhället", konstaterar hon.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-22 18:30

Elever går till och från lektionssalarna, på lunch och på rast, och lärare stannar upp och småpratar på den soldränkta skolgården. Här, vid ett till synes slumpmässigt placerat bänkbord, slår vi oss ned för en längre intervju. I dag är Kajsa Rietz 26 år och föreläsningsansvarig på den ideella organisationen Novahuset i Linköping. Tillsammans med sina kollegor utbildar hon vårdnadshavare och lärare, och stöttar ungdomar som på något sätt har utsatts för sexuellt våld. För ett drygt decennium sedan var hon högstadieelev – just här vid Kisaskolan.

– Det är mycket som har förändrats sedan dess – mer än ombyggnationen. Då var agerandet mer fysiskt, det mesta hände här på skolan. Numera är det internet och sociala medier som är den arenan, konstaterar hon och fortsätter:

– I dag kastas våra unga ut, oftast i en tidig ålder, i en värld full av hot, hat och kränkningar – en värld som har skapats av oss vuxna. När man lär sig köra bil övningskör man i två år. På internet får man klara sig helt på egen hand, och då är det svårt att navigera rätt.

undefined
Vid tre tillfällen, den första 22 april, kommer Kajsa Rietz och Novahuset att erbjuda digitala föreläsningar för vårdnadshavare på Värgårdsskolan, med anledning av det som har hänt på skolan. "Ta chansen", uppmanar Kajsa.

I början av mars tidigare i år slog personal på skolan larm om ett allt hårdare klimat på sociala medier, och en dramatisk ökning av nätrelaterade konflikter. Samtidigt bekräftade polisens förundersökningsledare Martin Hedberg att flera polisutredningar hade inletts. Kajsa Rietz är, tack vare sitt samarbete med skolan, medveten om situationen. Novahuset fungerar nämligen ofta som rådgivare när händelser, kring internet och sexuellt våld, inträffar på skolor.

– Vi har haft kontakt en längre tid kring vad som händer på skolan och jag har utbildat skolpersonal 2019 och precis nu för några veckor sedan. Vi ser att den här typen av brott och konflikter inträffar på alla skolor men det jag kan tycka är bra just här i Kisa är att personalen verkligen har tagit problematiken på allvar. Annars är det lätt att man fastnar i frågan om skolväsendets respektive vårdnadshavarnas ansvar – och att ingenting händer eller görs, trots att skolan har ett stort ansvar i det förebyggande arbetet, förklarar Rietz.

Hur duktiga är skolorna på att hantera de här frågorna?

– De blir bättre och bättre, bara det här sista året har det hänt jättemycket. Tidigare var det oftast vi eller andra som kom ut, som en typ av engångsinsats, men i dag är skolorna mer intresserade av att själva jobba kontinuerligt.

På Värgårdsskolan är det så kallade exposekonton, där nakenbilder på eleverna publiceras och sprids vidare, som har resulterat i polisanmälningar. Enligt Kajsa Rietz handlar det om en grov brottslighet – där det oftast är barn som utsätter andra barn.

undefined
"Vi når ungefär tio procent av vårdnadshavarna", berättar Kajsa Rietz som konstaterar att vuxenvärlden behöver hjälpa de unga att strukturera livet på internet.

– Vi ser det här fenomenet överallt, framförallt sedan förra våren, och försöker att larma om det så fort vi får en chans. Det är något som blir väldigt speciellt då det handlar om spridning av barnpornografi – ett brott som kan ge sex års fängelse.

Vad tror du att ökningen kan bero på?

– Jag tror att pandemin kan ha en inverkan. Barn utforskar till stor grad sin sexualitet på internet i dag och när fester eller andra mötesplatser försvinner ökar det ju i omfattning. Risken för att något sprids blir då jättestor.

Under intervjuns gång berättar Kajsa Rietz att hon, under sitt arbete på Novahuset, har stött på flera liveplattformar ämnade för ungdomar. Det första hon brukar mötas av på skärmen är en vuxen mans kön.

– Sånt brukar barn inte prata om, för det är de så vana vid, och det är helt sjukt. Vi måste på något sätt börja att förändra strukturerna i samhället. Vi måste börja att prata om mäns våld mot kvinnor.

undefined
"Jag tror på en förändring. Barn och unga vill prata med vuxna om internet", säger Kajsa Rietz.

Trots allt det mörka som målas upp är Kajsa Rietz positiv och tror på en förändring. Under de kommande veckorna kommer hon och Novahuset att erbjuda tre digitala föreläsningar för alla vårdnadshavare på Värgårdsskolan.

– Det är svårt för oss att nå ut till vårdnadshavarna, de som är viktigast. Jag tror att många tänker att det inte gäller deras barn, att de redan har koll, men då ligger man redan 40 steg efter skulle jag säga.

Hur ser det ut om 15 år?

– Jag tror att det har blivit betydligt bättre då. Barn och unga vill prata med vuxna om internet och vad de går igenom, och för det behövs vårdnadshavare som är närvarande, insatta och medvetna. Beteenden kan brytas och förändras, och kugghjulen har redan börjat snurra.

Tips till vårdnadshavare

"Vi som vuxna är duktiga på att reagera när barn uppvisar ett negativt beteende men man ska också vara uppmärksam när det plötsligt går åt andra hållet. Det kan vara ett sätt att täcka upp för något som har hänt på nätet".

"Det viktigaste är att våga prata om internet, alla små samtal räknas. De flesta unga reagerar negativt om man bestämmer att man ska sätta sig ned och prata om internet i 45 minuter utan det gäller att hitta sina tillfällen".

Källa: Kajsa Rietz. Läs mer på www.novahuset.se

Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!