Lantbrukare radade upp prioriteringar under pressträff

Avreglerat strandskydd, god internetuppkoppling, och bättre möjligheter till semester. Så ser önskelistan ut när lantbrukarfamiljen Karlsson på Bromhult storgård tycker till.

Christer Segerstéen från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Kinda.

Christer Segerstéen från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Kinda.

Foto: Jan Novotny

Kisa2022-08-24 15:25

När Moderaterna i Kinda anordnade pressträff på Bromhult storgård utanför Kisa stod lantbrukets framtid i fokus. På gården bedriver familjen Karlsson jordbruk, med cirka 40 mjölkande kor och 100 djur totalt om man räknar in ungdjuren.

Ett viktigt tema för familjen är hur man ska kunna skapa fler ben att stå på ekonomiskt. Särskilt när mjölken riskerar att bli en mindre pålitlig inkomstkälla till följd av inflationen. Uthyrning av stugor skulle kunna vara en alternativ inkomstkälla. Här upplever man dock att strandskyddet skapar hinder för verksamheten.

undefined
Anders Karlsson och Elisabeth Karlsson driver lantbruk på Bromhult storgård utanför Kisa.

– Vi har ju ungefär en kilometer sjökant per invånare i Kinda, så det vore inte farligt om vi kunde få bygga lite stugor för att ha det som inkomst att hyra ut dem, säger Anders Karlsson. Han fortsätter:

– Jag förstår det här med att lämna utrymme längsmed strandkanten för folk att vandra på, bara vi kan få ligga så nära att man ser vattnet.

Anders Karlsson arbetar tillsammans med sin fru Elisabeth Karlsson och sonen Henrik Karlsson på gården. Frågan om generationsväxling blir alltmer aktuell, och Henrik funderar själv mycket på hur han ska få ett socialt liv att gå ihop med yrket han ägnar sig åt. Ett dilemma som blev särskilt påtagligt när han för ett år sen fick en dotter.

undefined
Under pressträffen närvarade även Susanne Nordström, Moderaternas fjärdenamn till riksdagen i länet. Henrik och Anders Karlsson uppmanade henne och hennes parti att driva deras hjärtefrågor i riksdagen.

– Hur ska man få tid att umgås med sin dotter med alla timmar man lägger ner i lantbruket? Föräldrapenning ska delas lika med 90 dagar till fadern. Det är jättebra tycker jag, men att få det att fungera i verkligheten också är ett stort steg, säger Henrik Karlsson.

Han nämner Finland som en föregångare på området. Där kan lantbrukare bland annat ta semester genom att arbetet på gården under en viss tid sköts av inhoppare från en personalpool.

undefined
"Post och telestyrelsen har mycket pengar som kan användas för bredband i glesbygd", säger Anders Karlsson, och menar att kommunen borde utnyttja resurserna som erbjuds.

Ytterligare en högt prioriterad fråga som familjen Karlsson tar upp är en bra tillgång till internet. Helst via glasfiberkabel. Själva har de genom lite tursamma omständigheter redan fått anslutning till fibernätet, men de framhåller hur viktigt det är att nätet fortsätter att byggas ut. Både för företag och privatpersoner.

– För äldre så kommer hemsjukvården att ske via bredband, så då måste man ha det för att kunna bo kvar, säger Anders Karlsson.

undefined
Christer Segerstéen från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Kinda.

Från Moderaternas håll ställer man sig positivt till att markägare ska kunna bygga mer vid vatten. Även expansionen av fibernätet är något man säger sig satsa på. Men hur mycket av lantbrukarnas prioriterade frågor är egentligen upp till de lokala politikerna att besluta om?

Vilka av de frågor som tagits upp här kan ni i kommunen påverka mer direkt?

– Bredbandet. Och strandskyddsdispenser, att informera om att vi är liberala här i kommunen med att ge dispenser, säger Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande i Kinda.

Vad exakt är det ni i kommunen gjort nu senast i fråga om bredband?

– Vi har sökt pengar för att dra fiber till nya områden, säger Christer Segerstéen.

Bland annat gäller det området från Stjärnevik och Utdala upp mot Boda. Anders Karlsson är positiv till satsningen.

Är det inte bättre och billigare att satsa på master istället för kablar?

– Det är så mycket osäkerhet med master. De kan gå ner, de är lättare att sabotera. I så fall måste de ha en högre grad av säkerhet, säger Anders Karlsson.

För att uppnå högre säkerhet menar han att det bör finnas en backup ifall exempelvis masternas eltillförsel tillfälligt skulle strypas.

Gustav Svensson och Katharina Segerstéen är tredje- respektive fjärdenamn på Moderaternas kommunvalslista i Kinda. De närvarade också under pressträffen.
Gustav Svensson och Katharina Segerstéen är tredje- respektive fjärdenamn på Moderaternas kommunvalslista i Kinda. De närvarade också under pressträffen.
Lantbruket i Kinda

År 2020 uppgick den totala åkerarealen i Kinda kommun till drygt 8 300 hektar.

Den totala skogsarealen i kommunen utgjorde 86 000 hektar, lite drygt 75 procent av kommunens totala yta. Samma siffra för riket är ungefär 55 procent.

Antalet förvärvsarbetande inom jordbruk och skogsbruk sjönk med knappt 8 procent mellan 2010 och 2019. För perioden 2010–2020 steg omsättning i jordbruket med 13 procent, medan omsättningen i skogsbruket sjönk med ungefär lika mycket.

Källa: LRF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!