"Fantastiskt att vi kan erbjuda detta"

Just nu pågår Kinda ridklubbs ridläger för personer med funktionsnedsättning. Tillsammans får de testa på att rida och att ta hand om hästar.

Ledaren Siri Granath och deltagaren Anna Danielsson har roligt tillsammans på lägret.

Ledaren Siri Granath och deltagaren Anna Danielsson har roligt tillsammans på lägret.

Foto: Max Elofsson

KISA2019-07-29 15:00

– Det är fantastiskt att vi kan erbjuda detta. Jag tycker att man ser på vissa av deltagarna att det är det största som händer dem i sommar, säger Helen Bizzotto, ridskolechef på Kinda ridklubb.

Flera av deltagarna har varit här under flera år. En av dem är Anna Danielsson som i år är här för 15:e gången.

– Det är alltid roligt att komma hit och rida och träffa nya vänner, säger hon.

Lägret har varit ett årligen återkommande evenemang sedan 1990-talet och i år fortsätter Kinda ridklubbs handikappläger. Det innebär att personer med funktionsnedsättning får möjlighet att komma till ridklubben för att rida och ta hand om en egen häst under fem dagar. I år är de sju deltagare. Förutom Helen Bizzotto så har hon hjälp av fem ledare som instruerar och hjälper till att leda hästarna i vissa fall. Tillsammans rider de i skogarna och på ridskolans ridområde.

– Det är inte bara ridning, utan att samvaron är bra är jätteviktigt. Ledarna ska även finnas här som ett stöd för deltagarna, säger Helen Bizzotto.

En av ledarna på plats är 16-åriga Siri Granath från Rimforsa. Hon har vana av att rida sedan treårsåldern och är nu lägerledare.

– Jag tror att vi som ledare också lär oss mycket av att träffa alla som är här, och så har vi väldigt kul också, säger hon.

Lägret började i söndags och pågår fram till och med torsdag. Från början var det ett samarrangemang med Ridfrämjandet inom Östergötlands Ridsportsförbund, men i dag anordnas det helt och hållet av Kinda ridklubb.

Therése Franzén är rullstolsburen, men under lägret får hon testa på att rida. Hon är här för andra året i rad.
Therése Franzén är rullstolsburen, men under lägret får hon testa på att rida. Hon är här för andra året i rad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!