Filosofi, stand up... Jessica har alltid varit nyfiken

Jessica Karlén har alltid gillat att stå på scen. Nyfikenheten gjorde att hon ville testa stand-up. Efter resor runt jorden och komikergig i Stockholm har hon insett att Kisa hade allt från början.

Jessica Karlén har köpt en van som hon ska åka runt med i sommar.

Jessica Karlén har köpt en van som hon ska åka runt med i sommar.

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-07-17 14:00

Jessica Karlén bodde i Kisa tills hon slutade nian på Värgårdsskolan. Därefter blev det naturvetenskapliga programmet på Berzeliusskolan och hon bodde i Linköping men var hemma på helgerna.

– Jag har alltid kommit tillbaka till Kisa. Jag har varit tillbaka vissa somrar och jobbat på kyrkan och bott hemma. Jag har kommit hit och laddat batterierna.

Efter studenten ville Jessica Karlén prova stand-up och flyttade till Stockholm för att där fanns stand-upklubbarna. I samma veva startade komikerklubben “LKPG HAHA” i Linköping upp.

– Jag försökte mig väl på någon typ av humorkarriär. Jag har alltid varit på scenen och gjort revy och när jag var tolv så jobbade jag på Astrid Lindgrens Värld. Jag har alltid hållit på med teater och ville testa på stand-up.

Stand-upen fick ett uppsving och kändisar som Björn Gustavsson och Nour El Refai slog igenom. Det var inte många kvinnor i branschen och lätt att få jobb enligt Jessica.  

– Jag har alltid varit nyfiken på att prova saker. Jag har tyckt om uppmärksamheten och bekräftelsen, säger Jessica Karlén. 

Efter ett tag kände hon att det var dags att plugga. Det gick inte så snabbt i karriären som Jessica Karlén ville. Hon flyttade till Lund och började studera. Därefter har hon varit ute och rest. 

– Jag försökte hitta lyckan i Sydamerika men kom tillbaka till Stockholm och började studera.

Det blev Södertörn, en skola utanför Stockholm där hon börjar plugga filosofi. Jessica bestämmer sig för att stanna i Stockholm. Hon orkar inte resa runt mer.

– Jag började jobba med mig själv. Det kändes som att jag mest hade gjort saker utan att veta varför. Jag visste inte vad jag tyckte om att göra. Jag gjorde många saker för att jag trodde att jag tyckte att det var kul. Jag började leva ett nyktert liv och prioriterade vad som var viktigt.

Efter ett tag tar hon en kandidat i filosofi och jobbade kvar på högskolan. Jessica börjar jobba med marknadsföring för skolan för att inspirera fler att studera, främst de som inte kommer från akademiska miljöer.

– Jag själv kommer från en familj där ingen har någon akademisk examen. Jag visste inte ens vad ett universitet var när jag slutade nian.

Något som Jessica alltid landar i är kreativiteten och scenkonst. I höst ska hon börja en magisterutbildning på Stockholms konstnärliga högskola där hon kommer att läsa om internationell scenkonst.

– Jag kommer att fortsätta jobba kvar på högskolan också. Det känns som att jag tar mig närmare och närmare den jag är eller den jag är menad till att vara. Allt runt omkring som distraherar mig försvinner, förklarar Jessica Karlén. 

Har du någon tanke på att flytta tillbaka till Kinda?

– Just nu är jag jättesugen på att ha en trädgård och vara självförsörjande. Jag vill kunna äta mina grönsaker och göra saft och sylt. Det finns så mycket kunskap runt omkring mig här och alltid någon att be om hjälp.

Relationen med Kisa har varit komplicerad. Numera är Jessica Karlén en stolt östgöte och vill ha en dialekt.

– Jag trodde att när jag ville bort härifrån så hatade Kisa mig.Jag tror att folk inte tycker om mig men allting är bara i mitt huvud. Jag har alltid tänkt att det finns mer i världen. Men nu har jag kommit fram till att det inte finns mer i världen. Man söker och söker men allt finns här.

Humorn är nedärv. Jessicas pappa var med och gjorde Kindarevyn tillsammans med Kjell Nyholm.
Humorn är nedärv. Jessicas pappa var med och gjorde Kindarevyn tillsammans med Kjell Nyholm.
Jessica Karlén

Ålder: 32 år

Yrke: Projektledare på Södertörn högskola

Bor: Stockholm

Familj: Mamma och mammas man, pappa och pappas fru och mina sex småbröder 

Motto: Släpp taget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!