Fler väljer att studera på Komvux: Alla får inte plats

Allt fler studerar kommunala vuxenutbildningar, Komvux. Intresset har ökat de senaste tio åren och totalt finns där idag 387 000 studerande i Sverige. I Kinda är antalet 297 personer.

I Kinda studerar 297 på vuxenutbildning, Komvux.

I Kinda studerar 297 på vuxenutbildning, Komvux.

Foto: Märta Svensson

Kisa2021-08-13 12:00

Kristina Kvarnberg, studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i Kinda kommun, har märkt av ett ökat söktryck på utbildningar.

– Vi har definitivt fått fler som har sökt yrkesutbildning och samt de som vill bli behöriga till högskolan.  

Kristina Kvarnberg menar att söktrycket beror på att många vill fortsätta studera eller göra karriärbyten.

Utbudet på yrkesutbildningar är inte så stort i Kinda kommun på grund av att Kinda är en liten kommun. En del söker därför yrkesutbildning i andra kommuner. Vård- och omsorgsutbildningen är för tillfället den enda yrkesutbildningen som kommunen erbjuder på plats. 

Det har också märkts en stor ökning på de som väljer att studera för att få en gymnasieexamen eller behöver särskild behörighet till vidare studier. Kinda kommun samarbetar med NTI-skolan. Genom detta samarbete finns det ett brett utbud av gymnasiekurser man kan välja av.

Alla som vill studera på vuxenutbildningarna i kommunen har inte möjlighet att göra det. Antal utbildningsplatser beror bland annat på kommunens budget och att en del är inte behöriga. Problemet är också att få fram lärare i yrkesutbildningar. För tillfället saknas det lärarkompetens, speciellt inom vård- och omsorgsutbildningen.

– När det gäller yrkesutbildningarna har vi oftast fler sökande än vi har medel. Vi kan inte bevilja alla. Söktrycket är högt men vi har en begränsad budget, så är det i små kommuner. Vi får göra prioriteringar som är hårt reglerade genom vuxenutbildningsförordningen, säger Kristina Kvarnberg.

Det finns kriterier för att få börja utbildningar för att få påbörja utbildningen. Några av dem är att man måste vara 20 år och vara bosatt i Sverige. Rektorn och antagningsrådet beslutar om du har rätt till utbildningen. Annars har rätt att neka dig utbildning i vissa fall.

– Vi kan inte bevilja alla, säger Kristina Kvarnberg.

För att kunna veta vilka som ska få studera på Komvux görs det prioriteringar. Det första är att man måste vara är att vara behörig. En bedömning görs av varje enskild person och de med stört behov prioriteras. Sedan görs en bedömning av varje enskild person och dess förutsättningar. Sen hamnar processen i ett urvalskede. 

– Där hamnar vi ofta när det gäller yrkesutbildningarna. Vi har inte pengar att hjälpa alla. Har man en studieplan upprättad är det högt prioriterat.

Andra saker som man kollar på i urvalsprocessen är om man har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller om man riskerar att bli arbetslös som man inte får studera. 

– Vi vill möjliggöra utbildningar för så många som möjligt men allt beror på kommunens totala budget. För den enskilda individen kan möjligheten att studera ha stor inverkan på förutsättningar och yrkesbana. Det är självklart tragiskt när enskilda personer drabbas. 

Vad tror du söktrycket beror på?

– Jag tror att det beror på coronaviruset i många fall. Inom vissa områden har det varit svårt att få bärighet i företag. Vissa branscher har haft det svårare. Dekan inte producera i samma takt som tidigare.

Något som också har förändrats är inställningen till att jobba inom vården.

– Många har omvärderat sina tankar om att jobba inom vården. Under corona har många fått upp ögonen för hur viktigt det är att jobba med vård och omsorg. Det är en viktig insats i vårt samhälle, säger Kristina Kvarnberg. 

Elevstatistik 2020

Kinda kommun

Elever, andel (%) från annan kommun 

11,8 

Elever, andel (%) kvinnor 

66,3 

Elever, andel (%) män 

33,7 

Elever, andel (%) som är födda i Sverige 

35,0 

Elever, andel (%) som är födda utomlands 

65,0 

Elever, antal 

297 

Riket totalt

Elever, andel (%) från annan kommun 

15,9 

Elever, andel (%) kvinnor 

60,2 

Elever, andel (%) män 

39,8 

Elever, andel (%) som är födda i Sverige 

33,1 

Elever, andel (%) som är födda utomlands 

66,9 

Elever, antal 

400 392 

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!