Flera nya covid-fall i Kinda: "Pandemin är inte borta"

I nästan en månad var Kinda helt utan nya bekräftade covid-19-fall. Nu, under september, har smittan ökat igen. "Pandemin är inte borta", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Från noll covid-19-fall till ett tiotal på bara några veckor. Enligt den senaste statistiken har smittspridningen ökat något i Kinda kommun den senaste tiden.

Från noll covid-19-fall till ett tiotal på bara några veckor. Enligt den senaste statistiken har smittspridningen ökat något i Kinda kommun den senaste tiden.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-30 11:00

Under veckorna 33, 34 och 35 bekräftades inte ett enda coronafall i Kinda kommun. Därefter, under de senaste veckorna, har ett tiotal personer konstaterats smittade. Samtidigt är vaccinationstäckningen hög med nästa 90 procent av Kindaborna som har fått en första spruta och ungefär 85 procent som dessutom har fått dos två. Under onsdagen slopades nästan alla restriktioner.

– Vi kan inte se något större utbrott i Kinda och siffrorna är trots allt väldigt låga. Smittan går generellt sett ned i länet och vi kan absolut se att vaccinet får önskad effekt. Har man en hög vaccinationstäckning är smittspridningen mindre, konstaterar regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind och fortsätter:

– Den höga vaccinationsviljan i Kinda kan bero på en något äldre befolkning i kommunen.

undefined
"Inga höga siffror", konstaterar regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind som menar att Kindaborna kan vara lugna.

Kan Kindaborna vara lugna nu när samhället öppnar upp, trots nya bekräftade fall?

– Vi har ju fortfarande en pandemi men smittspridningen har gått ned och vi har en ökande vaccinationstäckning så det ser bra ut från flera perspektiv. Kindaborna kan nog vara ganska lugna, svarar Åkerlind.

Kan ni se var i Kinda vaccinationstäckningen är som lägst?

– Det vi tittar på är vårdcentralernas upptagningsområde och åldersdemografi, där kan vi se att de yngre är mindre benägna att vaccinera sig. Sedan kan vi se att vaccinationstäckningen är lägre i Linköpingsområden med många utlandsfödda. Det finns anledning att tro att det ser likadant ut i Kinda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!