Folkparken är ute för försäljning: "Mycket intressant"

Kisaparken är till salu och Byggnadsföreningen Olympia hoppas på en affär till sommaren. "Vi ska titta på möjligheten att köpa", säger Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M).

Byggnadsföreningen Olympia, med den största andelsägaren Socialdemokraterna, har nu lagt ut Kisa Folkets Park till försäljning.

Byggnadsföreningen Olympia, med den största andelsägaren Socialdemokraterna, har nu lagt ut Kisa Folkets Park till försäljning.

Foto: Arkiv/Torbjörn Lindqvist

Kisa2021-03-24 19:30

Efter fyra år utan styrelse tog Lars-Göran Bexell, i november 2020, över ordförandeklubban i den förening som för nästan 100 år sedan la grunden till Kisa Folkets Park. Den största andelsägaren, nämligen Socialdemokraterna i Kinda, ville sälja anläggningen och den nya styrelsen tog sig an uppdraget. Nu, drygt fyra månader senare, är parken ute för försäljning.

– Målet var att få ut en annons innan påsk och det har vi lyckats med. Det är mycket minnen som går i graven, så givetvis känns det lite konstigt att sälja parken, men det är bara att inse att det är nya tider, konstaterar Bexell och fortsätter:

– Det är byggnaderna och marken som ingår i affären. Folkparkerna i Gamleby och Hultsfred har fått komma hit och plocka det lösöre som de var intresserade av – porslin och bänkar till exempel.

undefined
Byggnaderna är slitna men Olympias ordförande Lars-Göran Bexell ser förutsättningar för exploatering. "Ett 30-tal villatomter ryms", menar han.

Utgångspriset för Kisaparken är satt till 1 290 000 kronor. Den totala markytan är på nära 4,5 hektar.

– Vi ser gärna att köparen är någon som vill göra något vettigt av marken däruppe. Jag har blivit kontaktad av en del intressenter som vill bedriva nöjesverksamhet men vi kan också tänka oss en exploatering. Det är ett fantastiskt markområde som utan problem skulle kunna rymma ett 30-tal villatomter, berättar Bexell.

Vid en försäljning, var går vinsten?

– Det är ju framförallt till den största andelsägaren, alltså partiet. Jag kan tänka mig att pengarna går att stoppa in i en kommande valrörelse eller så går det att skapa en fond med utdelning till det lokala föreningslivet.

Du tror att det går att få parken såld?

– Ja det tror jag faktiskt. Nu ligger annonsen ute och förhoppningsvis, beroende på intresset, kan affären vara klar till sommaren. Det ska ju till lite visningar och sånt innan dess, svarar Bexell.

undefined
Kinda kommun och kommunalrådet Christer Segerstéen (M) visar omgående ett intresse av att köpa folkparken. "Det är mycket intressant", säger Segerstéen.

Moderaten Christer Segerstéen har, genom sitt parti, tidigare sagt att Kinda kommun bör köpa Kisaparken. Nu är han kommunalråd och en del av den styrande koalitionen.

– Vi har gett kommunchefen och samhällsbyggnadschefen i uppdrag att titta på ett eventuellt förvärv. All mark som är tätortsnära är av intresse för oss och här i Kisaparken ser jag förutsättningarna för ett fint bostadsområde. Det finns dessutom en bra anslutningsväg redan, konstaterar Segerstéen.

Finns ekonomin för ett köp?

– Vi har avsatta medel för markköp, sedan kan vi ju inte betala vad som helst, men det är mycket intressant.

Karta: Kisaparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!