Hur pratar man med ungdomar om droger? Hur får man modet att säga nej? Och vad gör man om man misstänker att ens barn har börjat använda narkotika?
Det är frågor som togs upp under den vecka om drogkurage som Kinda kommun nyligen arrangerade. En vecka som är tänkt att återkomma på årlig basis och som hade premiär i år.
Tobias Siverholm är nöjd.
– I år mjukstartade vi lite. Syftet var att kompetenshöja vårdnadshavare, personal – ja, alla som kommer i kontakt med ungdomar, summerar han.
Han betonar att det är viktigt att inte bara skriva om narkotikans framfart i samhället utan även informera allmänheten om kommunens drogförebyggande arbete.
Hur har veckan sett ut?
– Vi har inte haft några föreläsare eller fysiska träffar. Istället har vi använt våra digitala verktyg.
På kommunens Facebooksida publicerades under förra veckan en rad inlägg. Allt från informationsfilmer om vad narkotika orsakar – både för den som missbrukar och för de närstående – till vart man kan vända sig om man behöver hjälp och stöd.
I år skickades även ett digitalt brev till samtliga vårdnadshavare till barn och ungdomar i årskurserna 4-9.
– På så sätt når vi många vårdnadshavare, men vår förhoppning är att de verkligen ska läsa brevet och ta till sig den information som finns där, fortsätter Tobias.
Det var inte självklart att skicka ut allt material till vårdnadshavare som har barn i de lägre årskurserna.
– Vi bestämde oss tillslut för att göra det. Även om det inte är aktuellt just nu så lär man inför framtiden. Det kanske finns äldre syskon och så vidare.
Tobias och hans kollegor blir ofta kontaktade av oroliga föräldrar.
– De säger att de varken kan eller vet någonting om narkotika och att de behöver lära sig mer. Vi måste alla samarbeta i ett drogförebyggande arbete, men om du frågar mig så är föräldrarna de allra viktigaste. Då måste kunskapen finnas på plats.
Har ni fått mycket respons?
Tobias spricker upp i ett leende.
– Vi blev kontaktade av någon som upptäckt att en länk inte fungerade. Det har vi rättat till.
I övrigt har det varit tyst.
– De drogliberala kommentarerna har uteblivit. Det finns alltid de som vill ifrågasätta vissa fakta och hävdar att något som är farligt inte är det, men vi har inte fått några sådana inpass.
Hur kommer det sig att man inför den här veckan?
– Det har inget med läget att göra. Vi hade temaveckan "En vecka fri från våld" i höstas och då fastnade vi för det här med temaveckor. På så vis glöms det aldrig bort. Och så sätter man press på sig själv som tjänsteperson: det här ska göras och det ska fyllas med bra innehåll.
Veckan om drogkurage var Tobias Siverholms idé.
– Jag har även planerat idén hos kollegor i övriga delar av länet. Vi hoppas kunna samarbeta i framtiden. Det är i sin linda, så får se vart det landar.
I framtiden hoppas han att man ska kunna bygga ut veckan om drogkurage till något större och bland annat erbjuda föreläsningar till föräldrar.
– Vi kommer att få använda föräldramöten och de kommer förmodligen att bli digitala. Vi märkte under pandemin att fler deltog i föräldramötena när de blev digitala. Jag tror att flera kommer att sluta upp eftersom det inte känns lika utpekande. Man kan sitta hemma och lyssna och ställa frågor i chatten om man undrar över något. Det är ett upplägg jag tror på.