"Vi blir ofta kontaktade av oroliga föräldrar"

Kommunens brottsförebyggare Tobias Siverholm och hans kollegor blir ofta kontaktade av oroliga föräldrar. ”Många säger att de behöver lära sig mer om narkotika.”

Hur pratar man med ungdomar om droger? Hur får man modet att säga nej? Och vad gör man om man misstänker att ens barn har börjat använda narkotika? Det var frågor som togs upp under den vecka om drogkurage som Kinda kommun nyligen arrangerade. Arkivbild.

Hur pratar man med ungdomar om droger? Hur får man modet att säga nej? Och vad gör man om man misstänker att ens barn har börjat använda narkotika? Det var frågor som togs upp under den vecka om drogkurage som Kinda kommun nyligen arrangerade. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/TT

Kisa2023-01-25 18:00

Hur pratar man med ungdomar om droger? Hur får man modet att säga nej? Och vad gör man om man misstänker att ens barn har börjat använda narkotika?

Det är frågor som togs upp under den vecka om drogkurage som Kinda kommun nyligen arrangerade. En vecka som är tänkt att återkomma på årlig basis och som hade premiär i år.

Tobias Siverholm är nöjd. 

– I år mjukstartade vi lite. Syftet var att kompetenshöja vårdnadshavare, personal – ja, alla som kommer i kontakt med ungdomar, summerar han.

undefined
"Vi försöker jobba i temaveckor, även om det viktigaste sker under alla andra veckor", säger brottsförebyggare Tobias Siverholm om den nyligen genomförda informationsveckan om drogkurage i Kinda kommun.

Han betonar att det är viktigt att inte bara skriva om narkotikans framfart i samhället utan även informera allmänheten om kommunens drogförebyggande arbete.

Hur har veckan sett ut?

– Vi har inte haft några föreläsare eller fysiska träffar. Istället har vi använt våra digitala verktyg.

På kommunens Facebooksida publicerades under förra veckan en rad inlägg. Allt från informationsfilmer om vad narkotika orsakar – både för den som missbrukar och för de närstående – till vart man kan vända sig om man behöver hjälp och stöd.

I år skickades även ett digitalt brev till samtliga vårdnadshavare till barn och ungdomar i årskurserna 4-9.

– På så sätt når vi många vårdnadshavare, men vår förhoppning är att de verkligen ska läsa brevet och ta till sig den information som finns där, fortsätter Tobias.

Det var inte självklart att skicka ut allt material till vårdnadshavare som har barn i de lägre årskurserna.

– Vi bestämde oss tillslut för att göra det. Även om det inte är aktuellt just nu så lär man inför framtiden. Det kanske finns äldre syskon och så vidare.

undefined
Under vecka 3 skickade Kinda kommun ut information till samtliga vårdnadshavare som har barn och ungdomar i årskurserna 4-9. Informationen handlade om droger och drogmissbruk.

Tobias och hans kollegor blir ofta kontaktade av oroliga föräldrar.

– De säger att de varken kan eller vet någonting om narkotika och att de behöver lära sig mer. Vi måste alla samarbeta i ett drogförebyggande arbete, men om du frågar mig så är föräldrarna de allra viktigaste. Då måste kunskapen finnas på plats.

Har ni fått mycket respons?

Tobias spricker upp i ett leende.

– Vi blev kontaktade av någon som upptäckt att en länk inte fungerade. Det har vi rättat till.

I övrigt har det varit tyst.

– De drogliberala kommentarerna har uteblivit. Det finns alltid de som vill ifrågasätta vissa fakta och hävdar att något som är farligt inte är det, men vi har inte fått några sådana inpass.

Hur kommer det sig att man inför den här veckan?

– Det har inget med läget att göra. Vi hade temaveckan "En vecka fri från våld" i höstas och då fastnade vi för det här med temaveckor. På så vis glöms det aldrig bort. Och så sätter man press på sig själv som tjänsteperson: det här ska göras och det ska fyllas med bra innehåll.

undefined
Tobias Siverholm och hans kollegor blir ofta kontaktade av oroliga föräldrar. "De säger att de varken kan eller vet någonting om narkotika och att de behöver lära sig mer. Om du frågar mig så är föräldrarna de allra viktigaste. Då måste kunskapen finnas på plats", säger han. Bilden är en arkivbild.

Veckan om drogkurage var Tobias Siverholms idé.

– Jag har även planerat idén hos kollegor i övriga delar av länet. Vi hoppas kunna samarbeta i framtiden. Det är i sin linda, så får se vart det landar.

I framtiden hoppas han att man ska kunna bygga ut veckan om drogkurage till något större och bland annat erbjuda föreläsningar till föräldrar.

– Vi kommer att få använda föräldramöten och de kommer förmodligen att bli digitala. Vi märkte under pandemin att fler deltog i föräldramötena när de blev digitala. Jag tror att flera kommer att sluta upp eftersom det inte känns lika utpekande. Man kan sitta hemma och lyssna och ställa frågor i chatten om man undrar över något. Det är ett upplägg jag tror på.

Drogkurage i Kinda kommun

Från och med i år kommer Kinda kommun under vecka 3 fokusera på drogkurage.

Temaveckan kommer att återkomma på årlig basis och går under namnet "#drogkurage".

I år skickades information ut till vårdnadshavare till barn i årskurserna 4-9. Informationen handlade om olika typer av droger, vilka varningssignaler man ska vara observant på och vart man ska vända sig om man behöver hjälp.

Den som behöver råd och stöd kan kontakta kommunens beroendeteam på kinda.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!