Veronica Palm: "Unga män lär sig hata kvinnor"

Vad är systerskap och hur når vi ett jämställt samhälle? Om dessa frågor föreläste före detta socialdemokratiska politikern Veronica Palm under tisdagskvällen på Kisa bibliotek.

Kisabördiga Veronica Palm besökte under tisdagen Kisa bibliotek med anledning av Internationella kvinnodagen 8 mars.

Kisabördiga Veronica Palm besökte under tisdagen Kisa bibliotek med anledning av Internationella kvinnodagen 8 mars.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2023-03-08 16:31

Snön har vräkt ner över Kisa under dagen. Nu ligger den djup och vit. Gatorna är hala. Kvällen lyser mörkblå, och det är kallt.

Men inne i bibliotekets utställningshall vibrerar värmen. Ett trettiotal personer, både män och kvinnor, har kommit för att lyssna på när Veronica Palm, tidigare socialdemokratisk politiker, talar om systerskapets och feminismens roll och plats i dagens samhälle.

Efter valet 2006, då Göran Persson förlorade, ringde Veronicas telefon.

Den lite släpiga rösten var välbekant.

Det var Mona Sahlin.

undefined
Kisabördiga Veronica Palm besökte under tisdagen Kisa bibliotek med anledning av Internationella kvinnodagen 8 mars.

Veronica var på vippen att få skrämselhicka.

– Hade jag gjort något? Skulle Mona läxa upp mig nu?

Nej. Det Mona ville var att Veronica skulle bli gruppledare och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– Jag kunde ingenting om Försäkringskassan, om familjeförsäkring och pensionsförsäkringar. Det sa jag till Mona. Och då sa hon någonting som var väldigt viktigt för mig. Hon sa att det inte spelade så stor roll. "Du är väldigt bra på att vara socialdemokrat Veronica, och det är viktigare".

Efter lite betänketid accepterade Veronica Mona Sahlins erbjudande. Och hon lärde sig det mesta om pensionsförsäkringar, barnbidrag och Försäkringskassan.

undefined
På kvällens agenda stod systerskap, feminism och jämställdhet. Veronica Palm utgick från sin idébok "Systerskap".

Den här scenen är navet i den timmeslånga föreläsningen om systerskap som Veronica höll på Kisa bibliotek på tisdagskvällen. Med utgångspunkt i boken "Systerskap" från 2018 pratade hon om feminism, systerskap och rätten till att vara en fri människa.

undefined
Ett trettiotal hade utmanat vädergudarna och tagit sig till Kisa bibliotek.
undefined
En engagerade publik lyssnade på Veronica Palm och ställde en del frågor. Föreläsningen blev stundtals mer av ett samtal.

– Det är viktigt att lyfta systerskapet. Hur fungerar det? Vad innebär det? Dricka vin och ha trevligt eller, på alla villkor, hålla ihop? De allra flesta berättelser handlar om när systerskapet inte har fungerat. Men när fungerar det då?

Det är de berättelserna hon vill lyfta fram och synliggöra.

– Kvinnor garderar sig från att göra fel. Avstår från att söka tjänster eftersom de anser att de inte är tillräckligt kompetenta. Män tar för sig mer. Struntar i att de kanske inte har alla kvalifikationer. Därför var det så viktigt att Mona Sahlin trodde på mig, trots att jag från början inte hade kunskaper om arbetet inom socialförsäkringsutskottet.

undefined
Veronica Palm är orolig för att feminismen befinner sig i ett backlash. "Unga män lär sig hata kvinnor", säger hon och exemplifierar med före detta kickboxaren Andrew Tates onlinesatsningar.

"Systerskap" bygger på personliga erfarenheter. Under arbetet med boken blev Veronica osäker.

– Vad hade jag att komma med? Ja, jag hade en massa erfarenheter, men vad fanns egentligen att säga? Mina vänner stöttade mig och lyfte fram att hela kvinnorörelsen är erfarenhetsbaserad.

Därför är det viktigt att feminismen är en inkluderande ideologi och rörelse, menar hon.

– Feminismen tenderar att bli väldigt hård och akademisk och stänga ute människor. Du ska inte behöva ha läst genusvetenskap på universitet för att delta. Det handlar inte om vilka ord man använder.

Att gå in i ett systerskap är att utsätta sig för en risk, menar Veronica.

– Det är ett aktivt val. Du lierar dig med en grupp som befinner sig i ett underläge. Över- och underordningen är inte på individnivå, utan på strukturell nivå. Det handlar om att våga bryta normer. Att våga se.

undefined
Förmågan att kunna mötas är viktig, betonade Veronica Palm. "Men det kan vi inte lagstifta om. Vi måste pumpa in pengar i välfärden."

Veronica sticker inte under stol med att lagstiftning är ett viktigt verktyg i kampen för ett jämställt samhälle.

– Att kunna mötas är jätteviktigt. Det kan man inte lagstifta om. Det handlar om att pumpa in pengar i välfärden. Varenda unge ska klara skolan. Vuxna ska lyssna.

Hon är orolig för det gryende kvinnohat hon kan ana. Framförallt hos unga män.

– Det känns som att vi är på väg mot ett backlash.

Veronica Palm

Född 1973 i Karlskrona.

Uppvuxen i Kisa. 

Har arbetat som barnskötare.

Har bland annat suttit i riksdagen för Socialdemokraterna.

Är ordförande för kvinnojouren Alla kvinnors hus, som är Sveriges äldsta ideella kvinnojour.

Palm är främst verksam som författare och föreläsare och har förutom idéboken "Systerskap" skrivit två deckare om sin hjältinna Emilia Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!