– Jag träffar många ungdomar som har det svårt i skolan eller svårt att hitta jobb, de är stressade inför framtiden och riskerar att hamna i destruktiva sammanhang. Om problemen ska lösas behövs förebilder och positiva initiativ, och det vill vi bidra till, berättar 19-åringen när vi träffas, en regnig eftermiddag efter skolan.
Just nu är Mohamed Amiin inne på sitt andra år vid Birgittagymnasiet i Linköping, där han läser naturvetenskap. När vi slår oss ned på biblioteket i Kisa tar han upp sin dator. På skärmen syns en logga med texten "Hope - För Ungdomsutveckling". För ungeför ett halvår sedan startade han föreningen, med just det namnet, tillsammans med tre andra ungdomar från Kisa. I skrivande stund har de cirka 20 medlemmar.
– "Hope" är ett kort ord, men har stor betydelse. Alla människor har förväntningar och drömmar, men det ser lite olika ut hur man tar sig dit. Vi vill hjälpa ungdomar i Kinda att nå dem. Vi vill att alla ska känna att de har chans till en bra framtid, berättar Amiin.
Varför tog du det här initiativet?– Jag har lite olika mål i livet, men jag tycker om att hjälpa människor, och det vill jag göra.
Föreningen är fortfarande i uppstartsfasen men tanken är att i framtiden kunna ta initiativ till allt från föreläsningar och ungdomsledareutbildningar till läxhjälp och kampanjer mot till exempel droganvändning. Drömmen är också att kunna ha en lokal, ett "aktivitetscenter", där ungdomar kan träffas och integreras.
– I september ska vi bjuda in föräldrar och ungdomar till ett möte. Då ska vi informera om vår förening.