Föreslår höjning på 20 procent - dyrare hemtjänst

Vård- och omsorgsnämnden i Kinda vill höja timpriset för hemtjänsten med 20 procent nästa år. Enligt ordförande Lars Karlsson (L) beror allt på fel som nämnden tidigare begått.

Timpriset för hemtjänsten föreslås höjas med 20 procent. Något som enligt Lars Karlsson (L) beror på fel som nämnden tidigare har begått.

Timpriset för hemtjänsten föreslås höjas med 20 procent. Något som enligt Lars Karlsson (L) beror på fel som nämnden tidigare har begått.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kisa2020-10-18 06:00

– Det har inte gjorts några höjningar av de här taxorna och avgifterna sedan år 2013. Vi får inte subventionera våra priser och poängen med höjningen är att utgå från självkostnadspriset, förklarar han.

Självkostnadspriset är den summa som det kostar kommunen att leverera den aktuella tjänsten - syftet är alltså att gå "plus minus noll". Förutom hemtjänstpriset vill nämnden även höja kostnaden för måltider med 20 procent - från 3 200 kronor i månaden till 3 879 kronor. Enligt Karlsson är det här det normala bland jämförbara kommuner i landet.

undefined
Vård- och omsorgsnämnden med ordförande Lars Karlsson (L) vill höja flera taxor och avgifter för Kindaborna nästa år.

– De allra flesta brukare kommer inte att drabbas av den här höjningen så himla hårt då många har ett större omsorgsbehov. Då kommer de snabbt upp till maxgränserna för både måltider och hemtjänst, menar nämndordföranden.

Maxtaxan reglerar kostnaden för service- och omsorgsinsatser och bestäms årligen av Socialstyrelsen. Den avgränsar hur mycket en vårdtagare behöver betala varje månad. Under 2020 har gränsen varit 2 125 kronor. Liknande system och maxgränser finns för måltidskostnader.

Vad innebär det i ökade intäkter för kommunen?

– Vi tror det är många av våra brukare som hamnar över maxgränsen så egentligen handlar det mest om att göra något rätt som vi borde ha gjort rätt tidigare. Men visst handlar det om ett par hundratusen kronor, svarar Karlsson.

Kostnadsökningen har godkänts av vård- och omsorgsnämnden och ska i slutänden upp för beslut i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!