Företagarna efter workshopen: Nu måste det bli verkstad

Först rasade Kinda kommun i Svenskt Näringslivs ranking. Sedan bjöds företagen in till workshop. "Nu måste det också hända något", konstaterar Rimforsaföretagaren Henric Wiström

Henric Wiström, Sofie Didi, Anna-Lena Monell och Anders Gustavsson var några av företagarna som deltog vid Kinda kommuns workshop i måndags.

Henric Wiström, Sofie Didi, Anna-Lena Monell och Anders Gustavsson var några av företagarna som deltog vid Kinda kommuns workshop i måndags.

Foto: Max Elofsson/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-10-21 05:00

Tillsammans med drygt 25 andra företagare träffade han kommunens ledande politiker och tjänstemän under måndagskvällen. Efter Kindas stora ras i den nationella undersökningen, från plats 160 till plats 250, går det att konstatera att företagsklimatet får bottenbetyg. Genom en workshop skulle de första stegen tas mot en förbättring.

– Jag har länge efterlyst ett diskussionsforum där näringslivet och kommunen kan spåna vidare kring hur Kinda ska utvecklas. Det här är ett steg i rätt riktning men ska det bli verkstad av det behöver det vara något återkommande. Det måste även finnas en tydlig återkoppling och implementering, fortsätter Wiström.

Genom en fiktiv tidsmaskin skulle deltagarna vid workshopen föreställa sig att året var 2030. Då hade Kinda förbättrat sitt företagsklimat väsentligt och klättrat till plats 50 i den nationella näringslivsrankingen. Frågan var bara hur de hade kommit dit? Anders Gustavsson, vid Kisa Eltjänst, var med i diskussionerna.

– Alla är rörande överens om var problemet ligger. Det har med servicen att göra. Man vet inte vem man ska kontakta. Det snurrar på chefer och personal hela tiden, förklarar han och fortsätter:

– För att vi ska komma till plats 50 måste det bli enklare vägar för företagen in i kommunhuset, det måste bli snabbare beslutsvägar och inställningen måste vara mer lösningsfokuserad. Det behövs också mark att bygga på.

Hornföretagarna Anna-Lena Monell och Sofie Didi närvarade också vid workshopen och lyfter kunskapsöverföringen mellan avgående och tillträdande tjänstemän och politiker som en viktig aspekt.

– Allting ändras vid skiften. Det finns ingen dokumenterad kunskapsöverföring. Många företagare upplever i dagsläget att de har kontakt med fem-tio tjänstemän på lika många år, förklarar de.

– Workshopens intention är bra men nu måste det följas upp ordentligt.

undefined
Enligt Kindas kommunchef Sergei Sorokin var workshopen ett steg i att förbättra dialogen mellan kommunen och näringslivet - men konkreta förslag ska också presenteras framöver.

Enligt Kindas kommunchef Sergei Sorokin kommer materialet från workshopen nu att bearbetas internt. Sedan är planen att mer konkreta förslag ska presenteras i början av november.

– Vi kommer att återkoppla till deltagarna men också den bredare allmänheten med förslag på aktiviteter som vi baserar på näringslivets tankar och idéer. Hur ska vi agera för att förbättra vårt näringslivsarbete? På längre sikt är vårt mål att förbättra vår samverkan med det lokala näringslivet, avslutar han.

Drygt 25 företagare träffade Kindas ledande politiker och tjänstemän i Leoparden för att diskutera det stora tappet i årets undersökning av företagsklimatet.
Drygt 25 företagare träffade Kindas ledande politiker och tjänstemän i Leoparden för att diskutera det stora tappet i årets undersökning av företagsklimatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!