Företaget läggs ned på orten - så många blir uppsagda

Ett ägarbyte gav förhoppningar om vidareutveckling i Kisa. Nu, bara dagar innan julhelgen, har medarbetarna på grossistföretaget Demerx AB fått besked om uppsägning.

Ägarkoncernen Volati lägger ned Demerx i Kinda AB.

Ägarkoncernen Volati lägger ned Demerx i Kinda AB.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-22 10:38

– Totalt sett har jag jobbat här i 14 år och jag har kollegor som har varit anställda på företaget i mer eller mindre hela sina yrkesliv. Vi alla känner att det är jättesorgligt, det är svårt att sätta ord på känslan, säger Kindaföretagets vd Emil Karlsson.

Även om han under de senaste sex åren har ansvarat för verksamheten lokalt är nedläggningsbeslutet, som meddelades under måndagen, utom hans kontroll. Under den gångna hösten köptes den finska koncernen Pisla Group, som Demerx då tillhörde, upp av den svenska motsvarigheten Volati AB. Koncernens dotterbolag Habo Gruppen tog då över Kisaföretaget - som omsätter strax under 20 miljoner kronor om året.

– Vi trodde väl att det skulle leda till att företaget kunde utvecklas till något ännu mer positivt, att vi skulle kunna växa ytterligare på marknaden, så då hade vi ingen oro för att det här skulle komma, konstaterar Karlsson och fortsätter:

– Samtidigt är det här ett ägarbeslut som man ju får acceptera.

undefined
"Det är jättesorligt", konstaterar Kisaföretagets vd Emil Karlsson om beskedet han och hans medarbetare fick under måndagen.

Företaget grundades i Sävsjö 1968 för att sedan flytta till Kisa fyra år senare. Nu är det åtta medarbetare, inkluderat vd:n, som sägs upp från företaget som genom åren köpt in och sålt vidare badrumstillbehör. I vår äger nedläggningen rum.

Är det en coronaeffekt?

– Nej, det tror jag nog inte. Det är nog snarare ett affärsmässigt beslut av de nya ägarna, svarar Karlsson.

Efter att ha sökt Habo Gruppens vd Fredrick Sylva under större delen av tisdagen återkommer han till sist med kommentarer via mejl. Här förklarar han bland annat att koncernen Volati omsätter omkring 430 miljoner kronor om året.

Varför genomför ni nedläggningen?

– Den 1:e september 2020 förvärvades det finska bolaget Pisla, inkluderat dess dotterbolag vilket bland annat var Demerx AB i Kinda. Habo Gruppen har efter förvärvet och vederbörlig analys tagit ett beslut om att lägga ner verksamheten i Kinda för att integrera Demerx verksamhet in i Habo Gruppen. Demerx sortiment kommer fortsättningsvis att säljas och utvecklas vidare i Habo (Jönköpings län), skriver han och fortsätter:

– Tyvärr påverkas bolagets åtta medarbetare av nedläggningen. Dessa har efter förhandling sagts upp på grund av den arbetsbrist som uppstår. Beslutet är ett steg i att öka bolagets samt sortimentets konkurrenskraft utifrån marknadens nuvarande och framtida behov.

Karta: Demerx i Kinda AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!