Forsberg (S) om kuppen: "Inte spelat med öppna kort"

"Det är klart att jag är besviken", konstaterar Socialdemokraternas Conny Forsberg som mitt i mandatperioden tvingas bort från rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Efter bara två år på posten kan kommunstyrelsens ordförande i Kinda Conny Forsberg (S) tvingas bort från sitt uppdrag. "Klart jag är besviken", säger han.

Efter bara två år på posten kan kommunstyrelsens ordförande i Kinda Conny Forsberg (S) tvingas bort från sitt uppdrag. "Klart jag är besviken", säger han.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-12-17 18:00

Budgetdialogen blev droppen för ett koalitionssamarbete som ända från starten för två år sedan stundtals har varit skakigt. Först var det Landsbygdspartiet oberoende (LPo) som uteslöts. Nu är det Socialdemokraterna, kommunens mandatmässigt största parti, som tvingas bort. Budgetdialogen som gick i kras var droppen för Centern och Liberalerna.

undefined
Koalitionen som tog över makten för två år sedan, med Centern (Ljung), Socialdemokraterna (Forsberg), Liberalerna (Karlsson) och Landsbygdspartiet oberoende (Tina Malm) har fullkomligt kraschat.

– Visst, jag kan inte säga att det är klackarna i taket direkt. Jag är mest besviken över att mina så kallade koalitionskollegor inte har spelat med öppna kort. De har fört förhandlingar med Moderaterna i en dryg månad, sedan innan vi fattade budgetbeslutet, och det tycker jag de kunde upplyst mig om innan, konstaterar Forsberg.

Har du inte haft en aning?

– Det är klart att jag har haft, det har minst sagt varit lite speciell stämning på våra koalitionsmöten den senaste tiden, men på raka frågor har de förnekat förhandlingarna.

Hur ser du på anledningen till det här, som sägs vara budgetdialogen?

– För vår del har det aldrig varit några konstigheter att fortsätta styra tillsammans. Vi hade aldrig ställt oss bakom budgeten om vi inte hade tänkt jobba utifrån den. Jag förstår nu varför C och L inte ville förhandla vidare med oss.

I dialogen inför 2021-års budget gick Socialdemokraterna fram med ett eget förslag - med en högre skattesats.

Kan du ångra det idag?

– Verkligen inte. Vi måste ändå kunna markera vad vi skulle vilja ha för budget, var vi som parti står, men för stabiliteten för kommunen såg vi ändå att vi kunde jobba utifrån deras budget, svarar Forsberg och fortsätter:

– Det är klart att det här agerandet skapar oreda. Att dra igång en sån här process, som utan majoritet inte är helt enkel att driva igenom, är inte bra.

undefined
Om C, L och M får majoritet i fullmäktige är det Christer Segerstéen (M) som tar över Forsbergs kontor i kommunhuset.

Har du något ansvar i det här?

– Det är klart att det inte är ens fel för att två träter men jag har gjort vad jag kan för att hålla ihop den här koalitionen.

Forsberg är den enda heltidsarvoderade politikern i kommunen. Om han avsätts har han inget jobb att gå tillbaka till.

– Det är inte hela världen för mig, jag får såklart anpassa mig, och samtidigt är jag inte politiker för självändamål utan för att vara med och förändra, förklarar han.

Socialdemokraterna kommer nu, innan besluten fattas, att föra en dialog med övriga partier i Kinda.

– Kanske finner vi en majoritet eller så kan vi fortsätta styra i en annan minoritet, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!