Forskaren om maktskiftet: "Det är inte helt självklart"

Att välja en ny ordförande har stöd i kommunallagen men att avsätta hela kommunstyrelsen är en annan sak. Det menar kommunforskaren Erik Wångmar.

Kan Centern, Liberalerna och Moderaterna avsätta hela kommunstyrelsen i Kinda? "Tveksamt", menar kommunforskare Erik Wångmar.

Kan Centern, Liberalerna och Moderaterna avsätta hela kommunstyrelsen i Kinda? "Tveksamt", menar kommunforskare Erik Wångmar.

Foto: Dennis Petersson/Pressbild

Kisa2020-12-21 08:00

– Nej, det är inte helt självklart. Anledningen är att den nya koalitionen ändå inte har någon majoritet. Då är det inte så att den gamla kommunstyrelsen (ks) uppenbart är felaktigt utformad, så där är jag inte säker på att det skulle hålla i förvaltningsrätten, konstaterar statsvetaren, verksam vid Linnéuniversitet i Kalmar, när vi hörs via telefon.

Enligt Liberalernas Lars Karlsson, som tillsammans med Centern och Moderaterna vill bilda ett nytt styre i Kinda, har trion tagit stöd av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Organisationen ger grönt ljus till maktskiftet.

– Fördelningen i ks grundar sig i dag på olika valtekniska samarbeten som inte gäller längre. Landsbygdspartiet oberoende som bara har ett mandat i fullmäktige och Kristdemokraterna som bara har två mandat kan inte på egen hand få en plats i ks, konstaterar Karlsson och fortsätter:

– Vi hävdar med bestämdhet att det inte kommer att bli ett likvärdigt förhållande mellan majoriteten i fullmäktige och majoriteten i ks, som det ska vara, om vi inte väljer om.

undefined
Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C) lämnar samarbetet med Conny Forsberg (S). "Vi har tagit stöd av SKR", förklarar Karlsson om beslutet.

Så här kommenterar Wångmar de tre partiernas förklaring till varför hela ks ska avsättas:

– Man kan naturligtvis föra fram detta, och det är möjligt att argumentet håller, men det är inte entydigt. De andra partierna kan ju faktiskt ingå nya valtekniska samarbeten för att få exakt samma kommunstyrelse.

– Den här typen av saker händer nu med växande omfattning i Sverige då vi får alltfler minoritetsstyren, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!