Förskolan utreds av kommunen – "Vi har aldrig sagt nej"

Barn utan covid-19-symtom eller bekräftad smitta i familjen har rätt att vara på förskolan. Nu utreds Himlabackens förskola, i just den frågan, av Kinda kommun.

Den privata förskolan Himlabacken i Kisa utreds av Kinda kommun. "Det känns sådär faktiskt", konstaterar huvudmannen Nilswiks förskolor AB:s styrelseledamot Anders Ek.

Den privata förskolan Himlabacken i Kisa utreds av Kinda kommun. "Det känns sådär faktiskt", konstaterar huvudmannen Nilswiks förskolor AB:s styrelseledamot Anders Ek.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-23 08:00

Anders Ek påpekar att enkäten skickades ut dagen innan FHM meddelade om nya riktlinjer kring förskolan, något han menar kan ha påverkat vårdnadshavarnas tolkning av frågan.

– Enkätfrågan är inte heller formulerad så att man som svarande kan förstå om det gäller vid konstaterad covid-19 eller ej. Därför är det viktigt att ha i beaktande att vårdnadshavarna inte kunnat tolka frågan på rätt sätt, säger han och fortsätter:

– Det har varit en jättesvår tid för alla. Vår intention har varit att ingen i vår verksamhet, varken barn, vårdnadshavare eller pedagoger, ska bli smittad. Vi har gjort vårt bästa.

Men har inte dialogen med föräldrarna brustit?

– Nej, vi har skriftlig information som tydligt förklarar vad som gäller. Den har alla tillgång till, svarar Ek och fortsätter:

– Hur folk uppfattar saker och ting är en annan historia. Det kan inte vi styra över.

I enkäten ställde kommunen ytterligare en fråga, nämligen om vårdnadshavarna upplever att de har möjlighet till barnomsorg även under studiedagar. Även här svarade hälften nej.

– Vi har ett system för det som vi har tagit fram i dialog med kommunen. De regler vi har är korrekta, menar Ek.

Hur ska ni agera på kommunens utredning?

– Vi uppmanar föräldrarna att läsa reglerna kring studiedagar igen och vi har återigen skickat ut information till föräldrarna vad som gäller kring covid-19. Alla symtomfria barn är välkomna om man inte har konstaterad smitta i familjen.

– Att i den här situationen, där vi alla försöker göra vårt bästa för att minska smittspridningen och hålla förskolan öppen, få en lagbok i huvudet av kommunen känns sådär faktiskt, avslutar Ek.

"Vi har skuldighet att agera", förklarar kommunens Sara Frank om utredningen av Himlabackens förskola.
"Vi har skuldighet att agera", förklarar kommunens Sara Frank om utredningen av Himlabackens förskola.
FHM om förskolan

"Friska barn och ungdomar i ett hushåll där någon är sjuk, men där covid-19 inte har konstaterats, kan gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasieskola som vanligt. Detta gäller även i väntan på hushållsmedlemmens provsvar. Vid konstaterad covid-19 i hushållet ska alla vara hemma. Vårdnadshavare som är sjuka bör bara lämna eller hämta barn i förskola eller skola om det kan ske utan risk för att andra smittas". Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Karta: Förskolan Himlabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!