Förslaget: Dra om väg för att möjliggöra industritomt

Strax söder om BTT Plåt äger Kinda kommun 19–000 kvadratmeter som har detaljplanerats för industri. För att kunna sälja tomten måste en korsande grusväg rustas upp och flyttas.

Här, strax söder om BTT Plåt i Kisa, vill samhällsbyggnadsnämnden färdigställa en 19000 kvadratmeter stor industritomt.

Här, strax söder om BTT Plåt i Kisa, vill samhällsbyggnadsnämnden färdigställa en 19000 kvadratmeter stor industritomt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-26 12:00

Precis som med bostadstomterna är de lediga industritomterna i Kisa lätträknade just nu. Därför föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen att kommunen genomför en satsning på uppskattningsvis 1 950 000 kronor. Genom att dra om den grusväg som går mellan Tolvmannavägen och Gamla Vimmerbyvägen, samtidigt som en 20-kilovoltsledning grävs ned i marken, kan en stor industritomt iordningställas för försäljning.

undefined
Jimmy Bexell, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, förklarar att grusvägen både behöver rustas upp och dras om.

– Industrimark är efterfrågat i Kisa och för att vi ska kunna erbjuda den här tomtmarken behöver vi pengar för att genomföra de här åtgärderna. Just nu går grusvägen tvärs över tomten, förklarar förvaltningens stabschef Jimmy Bexell.

Samhällsbyggnadsnämnden valde i veckan att ställa sig bakom förvaltningens förslag och kommer därför att be kommunstyrelsen (ks) om finansiering. Ks-ordföranden Christer Segerstéen (M) kommenterar förfrågan så här:

– Det finns medel till att göra det här, tanken är att vägen ska gå runt industritomten istället. Jag kan väl tycka att det här är något som kommunen borde ha gjort för länge sedan, men vi tar tag i det nu.

undefined
Grusvägen sträcker sig mellan Tolvmannavägen och Gamla Vimmerbyvägen och leder till ett antal bostäder och verksamheter.

Rickard Gadmar, platschef på BTT Plåt, berättar att kommunens planer skulle möjliggöra en utbyggnad vid företaget.

– Vi ser det som jättepositivt om vägen dras om och anpassas för lastbilar. Det skulle göra det möjligt för oss att bygga en ny godsmottagning. Samtidigt är vi inte eniga med kommunen om underlaget. Vi tror att en grusväg inte håller, konstaterar han.

Karta: Industritomten, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!