Förslaget: Ge de kommunanställda en coronabonus

Kommunens medarbetare kan komma att få en coronabonus i slutet av året - i alla fall om Vänsterpartiet (V) får bestämma. "De har slitit hårt", konstaterar Erik Andersson (V).

Vänsterpartiet i Kinda, med Majviol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind, vill att kommunens överskott i år ska resultera i en coronabonus till de anställda.

Vänsterpartiet i Kinda, med Majviol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind, vill att kommunens överskott i år ska resultera i en coronabonus till de anställda.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-14 12:00

Enligt Kinda kommuns delårsrapport ser årets resultat ut att överträffa det budgeterade överskottet med nära fem miljoner kronor. Mycket beror på alla de coronapengar som staten delat ut men enligt V beror det också på ett färre antal arbetade timmar. Under pandemin har timmarna motsvarat 410 årsarbetare - vilket är 39 färre än samma period förra året. Då det inte funnits tillräckligt med vikarier har det kommunala arbetet helt enkelt utförts av ett mindre antal medarbetare.

– Vad det visar är att de som jobbat under coronaperioden har fått slita hårdare än vanligt. Om det då finns ett ekonomiskt utrymme för en bonus tycker vi att det är en schysst gest, förklarar Andersson.

undefined
Partiets tänkta coronabonus riktar sig framförallt till vård- och omsorgspersonal men också till medarbetare inom förskola och skola.

Partiets förslag innebär att de flesta medarbetarna får extra pengar i kassan vid decemberlönen. De anställda med en månadslön lägre än 30 000 kronor får alla en bonus på 1 500 kronor. Medarbetarna med en lön mellan 30 000 och 31 499 kronor får i sin tur en bonus som gör att lönen landar på 31 500 kronor. Satsningen kostar cirka 1,5 miljon kronor.

Är det inte bättre med en mer långsiktig lönesatsning?

– Det blir i så fall en budgetfråga. Det här en engångsgrej som vi ser att det finns utrymme för, svarar Andersson.

Enligt kommunalrådet Conny Forsberg (S) kommer V:s motion att behandlas av HR-avdelningen så fort som möjligt.

– Det är en god intention, det kan vara en bra idé, men motionens innehåll måste analyseras först, avslutar han.

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!