Första styrelsen på fyra år - Nu ska Kisaparken säljas

Det första styrelsemötet på fyra år lägger nu grunden för en försäljning av Kisaparken. "Vi kommer att kontakta en mäklare innan årets slut", meddelar den nya ordföranden Lars-Göran Bexell.

Fastigheten som utgör Kisa Folkets park är cirka tre hektar stor. Nu ska den säljas så fort som möjligt.

Fastigheten som utgör Kisa Folkets park är cirka tre hektar stor. Nu ska den säljas så fort som möjligt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-13 20:00

Tidens tand, den börjar onekligen att sätta sitt avtryck på den klassiska festplatsen. För nästan 100 år sedan antogs stadgarna för Byggnadsföreningen Olympia "utan personligt ansvar", en juridisk term som deklarerar att medlemmarna inte ansvarar för föreningens skulder vid en konkurs. Sedan 2016 har föreningen helt saknat styrelse. När den största andelsägaren Kinda arbetarekommun, alltså Socialdemokraterna, i början av 2020 deklarerade att de ville sälja folkparken var styrelsefrågan ett problem. Ordförande och ledamöter krävs nämligen för att genomföra processen.

– Enligt stadgarna är det så vi måste göra och i det här läget är det Kinda arbetarekommun, ägaren med flest andelar, som tar över ansvaret. Förhoppningen är att vi ska få igång en försäljning av området redan i år, förklarar Bexell.

undefined
Trots stängsel går det med lätthet att ta sig in på parkområdet. Efter en kort promenad går det att konstatera att fler har utnyttjat möjligheten.

Tillsammans med partikollegor så som Bo Ohlsson, Conny Forsberg, Torbjörn Mellgren och Hans Måhagen utgör han den styrelse som valdes under torsdagskvällen. Deras uppdrag är att avyttra det drygt tre hektar stora markområdet och därefter avveckla föreningen. Med en del av intäkterna är planen att betala av det 125 000 kronor stora skuldsaldot.

– Skulderna har hängt i år efter år och vuxit då verksamheten legat nere men det är ingen som har kunnat krävas på pengar. Det handlar om elkostnader, avgifter till kommunen och så vidare, det är många olika saker, berättar Bexell.

Allt som allt är Kisaparken värderad till mellan 1 000 0000 och 1 500 000 kronor. Styrelsen ser inget värde i de nedgångna byggnaderna utan sätter sin tro till marken, och ett framtida bostadsbyggande.

– Det är den möjligheten som vi ser - man får inte bygga en industrifastighet där uppe. Annars vore det väl om någon vill ha marken som ett friluftsområde, det finns utvecklingsmöjligheter, konstaterar ordföranden.

undefined
Vid dansbanan finns bevis på folkparkens storslagna era. Här är exempel på några artister som varit där.

Ingen fortsatt parkverksamhet alltså?

– Fyra år har gått utan något som helst intresse. Det här är enda utvägen.

Vad blir er utmaning i den här affären?

– Det är att få till en spekulant och kunna avveckla verksamheten så fort som möjligt. Vi tror att vi kan lyckas - vi har märkt ett visst intresse för området, svarar Bexell och avslutar:

– Jag var med min mor och lillasyster i parken under 1960-talet. Det var artister som Lill-Babs, Hep Stars och Monica Zetterlund, så visst känns den här försäljningen vemodig.

Tidens tand har onekligen satt sitt avtryck på den festplats som tagit emot artister så som Kenneth and the knutters, Lill-Babs och Hep Stars.
Tidens tand har onekligen satt sitt avtryck på den festplats som tagit emot artister så som Kenneth and the knutters, Lill-Babs och Hep Stars.
Karta: Folkets Park, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!