Fem förvildade katter i Kisa kan avlivas

Under flera års tid har förvildade katter synts till i ett område Kisa. Nu har länsstyrelsen beslutat att en katthona med fyra ungar ska omhändertas. Katterna kan avlivas.

Länsstyrelsen har beslutat att fem katter som bedöms vara förvildade ska omhändertas. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang och visar en annan katt.)

Länsstyrelsen har beslutat att fem katter som bedöms vara förvildade ska omhändertas. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang och visar en annan katt.)

Foto: Mostphotos

Kisa2023-04-27 12:24

Sedan 2020 har länsstyrelsen i Östergötland vid flera tillfällen fått in anmälningar om övergivna och förvildade katter i ett område kring Tornhagsvägen i Kisa.

25 katter har omhändertagits under de senaste åren. Merparten av de omhändertagna katterna har avlivats då de har ansetts vara förvildade och svåra att socialisera. Ingen av de omhändertagna katterna har varit id-märkt.

Den 12 april i år fick länsstyrelsen in en ny anmälan om att en katthona med en fjolårskull har synts till i det aktuella området under en längre tid. Det handlar om totalt fem katter som saknar känd ägare. 

Enligt länsstyrelsen kan katterna ha blivit kvar i området sedan tidigare omhändertaganden. Länsstyrelsen betraktar de fem katterna som övergivna och därför ska de omhändertas av djurskyddsskäl.

De katter som tidigare har omhändertagits i området har "uppvisat stark stress" och varit i ett sådant mentalt skick att det inte varit möjligt att sälja eller överlåta dem. Länsstyrelsen anser att det är troligt att katthonan och hennes fyra ungar kommer att utsättas för stress i samband med omhändertagandet. Det är, enligt myndigheten, högst troligt att de levt fritt utomhus hela sitt liv. 

Under förutsättning att katterna uppvisar ett skyggt och förvildat beteende vid omhändertagandet får de tas till veterinär och avlivas, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!