Frikyrkorna kan tappa föreningsbidraget: "Vore synd"

Ska religiösa organisationer vara berättigade till kommunalt föreningsbidrag? Den frågan har, efter ett beslut på måndagens kommunfullmäktige, aktualiserats på allvar i Kinda.

År 2019 betalade Kinda kommun ut nästa 90 000 kronor i föreningsbidrag till religiösa organisationer. Nu är frågan om Linnékyrkan, och alla andra församlingar, fortsatt ska få ta del av bidraget.

År 2019 betalade Kinda kommun ut nästa 90 000 kronor i föreningsbidrag till religiösa organisationer. Nu är frågan om Linnékyrkan, och alla andra församlingar, fortsatt ska få ta del av bidraget.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-10-15 06:00

Under de senaste åren har samhällsbyggnadsförvaltningen arbetat för att ta fram nya, mer tydliga, regler och riktlinjer för det kommunala föreningsbidraget. Bidragets primära syfte är att stötta och stimulera aktiviteter för barn och ungdomar. När det uppdaterade reglementet till sist skulle godkännas av Kindas fullmäktigeledamöter lyftes dock ett stort frågetecken. Hur blir det egentligen med de religiösa organisationerna?

undefined
"En olycklig formulering", menar fullmäktigeledamoten Lena Käcker-Johansson som fick gehör för sitt förslag att det nya reglementet skulle återremitteras.

– Den formulering som jag hittade i dokumentet var att religiösa organisationer endast kan få bidrag för barn- och ungdomsverksamhet som inte har en religiös inriktning - men sådan verksamhet finns ju inte. Är det söndagsskola så är det, konstaterar politikern Lena Käcker-Johansson (KD) och fortsätter:

– Enligt mig är det en väldigt olycklig formulering som skulle innebära en stor genomgripande förändring. Innan det beslutas borde det diskuteras ordentligt både inom politiken och med berörda föreningar.

Det nya reglementet godkändes aldrig vid måndagens fullmäktige utan kristdemokraten fick tillräckligt gehör för sina synpunkter. Ärendet återremitterades därför och kommer återigen att lyftas för vidare behandling.

– Tidigare har kommunen ansett att det är bra att många tar ansvar för barn och ungdomar och att det finns en mångfald av aktiviteter. Det hoppas jag vi fortsatt ska stå för, konstaterar Käcker-Johansson.

undefined
Hur samhällsbyggnadsnämnden, med vice ordförande Hans Måhagen (S) och Gösta Gustavsson (M), ska ta ärendet vidare är i dagsläget oklart.

Enligt samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande Hans Måhagen (S) är det i dagsläget för tidigt att säga om återremitteringen kommer att innebära en förändring eller inte.

– Jag uppfattar att det är ganska vanligt att just den här formuleringen finns med i andra kommuners dokument. Man kan väl fundera på om man med skattepengar verkligen ska subventionera religiösa aktiviteter, säger han.

Några som skulle påverkas av förändringen är frikyrkorna - bland annat Linnékyrkan. Vanligtvis får de omkring 10 000 till 15 tusen kronor i kommunalt bidrag varje år.

– Vi har haft uppe frågan och säger väl i korta drag att vi inte vill vara styrda av en massa krav så om kommunen fattar det här beslutet kommer vi att tacka nej till bidraget, förklarar församlingens ordförande Conny Johansson.

– Vi har genom åren haft mycket barn- och ungdomsarbete som vi tycker har varit till stor nytta för samhället. Därför tycker vi det vore synd om vi inte vore berättigade pengarna.

undefined
Pastorn Fredrik Lindé meddelar att Brokyrkan i Rimforsa just nu ser över hur kommunens förslag på nya riktlinjer skulle påverka församlingen. "Vi kommenterar inget i nuläget", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!