Frisörerna om andravågen – "Är mer kännbar"

Tidningen pratade med några av Kisas frisörer för att höra hur det går med tanke på restriktionerna. "Andravågen är mer kännbar", säger Madelene Borg som driver Maddes Salong.

Madelene Borg klipper Sussanne Lilja som redan haft corona.

Madelene Borg klipper Sussanne Lilja som redan haft corona.

Foto: Carl Holmqvist

Kisa2020-11-18 20:00

– Det är lugnare än normalt och definitivt inte lika uppbokat i december än, säger Madelene Borg efter att ha klippt en av dagens kunder.

December brukar under normala omständigheter vara en månad där frisören har fullt upp. Jul-frisyrerna ska fixas och Borg berättar att det brukar gå bra ekonomiskt. Men på grund av den allmänna smittspridningen och restriktionerna så är trycket inte alls vad det brukar vara hos Borg.

Hittills har hon inte använt något visir, men med tanke på den allmänna smittspridningen så har hon tänkt att införskaffa sig det.

– För att människor ska känna sig mer trygga, så behöver man kanske börja med visir. I och med att jag märker en sån nergång så tänker jag att det kan hjälpa folk att känna sig mer trygga. Det skyddar ju både mig och mina kunder.

Ulrika Jonsson som driver frisörsalongen Hårverket i Kisa levererade munskydd och visir till personalen på tisdagen. Från och med nu är det obligatoriskt för bland andra Julia Johansson på salongen. 

– Det känns värre nu än vad det gjorde i våras och det är väl för att de går ut lite hårdare med att man inte ska gå på onödiga besök, säger Julia Johansson.

Hon berättar att det fortfarande är mycket bokat i december. Så är det även för Anna Wilhelmsson som driver Hårdesign. Där är det än så länge fullbokat under julmånaden och Wilhelmsson har inte märkt någon förändring i andravågen.

– Här är det faktiskt som vanligt än så länge. Men säkerligen finns det någon som kommer avboka, säger Wilhelmsson som redan haft corona. 

Att hon själv har antikroppar tror hon gör att kunderna känner sig mer trygga. Hon har köpt in flera typer av visir, men använder dem inte därför att hon inte ser så bra med dem.

Frisöryrket, där det inte går att undvika kontakt med kunden, blir drabbat av råden om att undvika onödiga kontakter. I exempelvis Kalmar län avråds personer från att besöka frisören.

– Om det kommer sådana restriktioner hit så tror jag att det kommer slå ännu hårdare mot oss frisörer. Det är jag rädd för, säger Madelene Borg och fortsätter:

– Istället för att ge rekommendationer att inte gå till frisörer, så tycker jag att man kan gå ut med rekommendationer till frisörerna att börja använda visir och dylikt.

Khadear Ato som äger Juzef Salong i Kisa vittnar också om färre kunder under andravågen.

Malin Nilsson bakom frisörstolen och Julia Johansson på Hårverket klipper med visir från och med tisdagen.
Malin Nilsson bakom frisörstolen och Julia Johansson på Hårverket klipper med visir från och med tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om