Våren låg i luften, fåglarna kvittrade och kvällssolen tittade in bakom de fördragna gardinerna när salen på Landets Godas övervåning fylldes av odlingsintresserade åhörare i veckan.
Marek Rolenec, fritidsodlare och föreläsare från Ulrika, var inbjuden av KindaMat och Västra Kinda Hemträdgårdsförening för att berätta om hur man med enkla medel kan odla sin egen mat hemma i trädgården.
– Jag håller kurser i hela Sverige, och ser att det finns ett stort intresse för odling och självhushåll. Framförallt 90-talister, som kanske börjat bilda familj och skaffar hus, har börjat synas mer frekvent på mina föreläsningar.
När föreläsningen startar har närmare 50 personer tagit plats i salen, och snart tar Marek till orda.
– Det är ett enormt tryck på kunskap kring odlande och självförsörjande just nu. Det ligger verkligen i tiden att göra det man kan själv när matpriserna höjs och världen är orolig.
Han berättar vidare om organisk-biologisk odling, om marktäckning, samodling och gröngödsling. Publiken flikar flera gånger in med nyfikna funderingar. Det kommer bland annat upp frågor om material att använda till marktäckning, och Marek ger flera exempel.
– Gräsklipp, halm, löv, kompost och till och med ogräs fungerar ypperligt att täcka sina odlingar med. Att täckodla har många fördelar, bland annat skyddar det odlingen och gör att jorden håller en jämnare temperatur mellan natt och dag.
Marek berättar även om grödor som är lätta att lyckas med hemma och nämner bönor, gurka, tomater och potatis som exempel.
– Nästan 70 procent av Sveriges befolkning har möjlighet att odla utomhus. Jag vill lyfta fritidsodlingens viktiga roll i samhället och hävdar att det är en del av civilsamhället som skulle vara till stor hjälp vid en eventuell kris.
Efter föreläsningens slut tackar Barbro Bragée, medlem i KindaMat, besökarna och Marek för en intressant och trevlig kväll.
– Det är så här vi vill jobba i KindaMat. Att vi tar kontakt med kunniga föreläsare och lär oss tillsammans hur odling och mat påverkar oss och håller oss friska.
Även Carolina Eriksson, som är aktiv i båda arrangörsföreningarna, är nöjd med kvällen.
– Vi är glada att vi hittade ett ämne som lockade många åhörare och att det ställdes många engagerade frågor. Vi skulle vilja spinna vidare på ämnet odling framöver och förhoppningsvis få till en studiecirkel till hösten.