Full fart under nyöppningen av kafé i Kisa

Nybryggt kaffe och räkmackor i långa rader serverades när det anrika kaféet nyöppnades under tisdagen. De nya ägarna siktar bland annat på utökade öppettider.

Anna-Karin Wilner och Åke Hjelm passade på att fika.

Anna-Karin Wilner och Åke Hjelm passade på att fika.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-04-12 12:00

I höstas stod det klart att mor och dotter, Sofia Forsberg och Petronella Eng, blev den nya duon att driva vidare Café Columbia efter Karin Asmus. Under tisdagen öppnade de på nytt upp dörrarna till kaféet.

– Det har varit full fart hela dagen, framförallt kring lunchtid, säger en leende Sofia som fått några minuter att ta igen sig mellan kundbesöken.

I köket står dottern Petronella och tillverkar räkmackor på löpande band medan beställningarna trillar in.

– Närmare 140 räkmackor har vi sålt idag, och det är ju långt fler än vad vi hade räknat med, så vi är jättenöjda med premiären, säger hon.

undefined
Sofia Forsberg och Petronella Eng tar över driften av Café Columbia efter Karin Asmus.

Under de två veckor kaféet varit stängt har duon haft fullt upp med att få allting klart inför öppningen.

– Det har varit stressigt att hinna få allt färdigt, och vissa leveranser väntar vi fortfarande på, men vi har fått det att fungera idag i alla fall, säger Sofia.

Anna-Karin Wilner och Åke Hjelm från Rimforsa har hittat till caféet denna dag för att fika.

– Vi hade ärenden till Kisa och ville passa på att titta in nu när det öppnar på nytt. Det är roligt att det fortsätter drivas så att inte lokalen står tom, säger Anna-Karin.

Även Vasti Ekholm från Karlstad besöker kaféet på sin genomresa.

– Jag åker ofta till Öland och har som tradition att stanna till vid Café Columbia på vägen. Det är alltid trevligt och mysigt att komma hit, och jag hoppas det fortsätter i samma anda med de nya tjejerna, säger hon.

undefined
Anna-Karin Wilner och Åke Hjelm passade på att fika.
undefined
Det anrika kaféet i Kisa.

Premiäröppningens besökssiffror har inte gjort Sofia och Petronella besvikna, men det finns ändå en viss oro för framtiden medger de.

– Det är klart att man oroar sig lite för inflationen och skenande matpriser, men vi hoppas att folk ska fortsätta komma hit och fika ändå, säger Petronella.

– Vi vill att alla ska kunna ha råd att komma hit och fika, men samtidigt måste det ju självklart vara lönsamt, så det blir en balansgång att sätta priser, säger Sofia.

undefined
Petronella och Sofia hade mycket att stå i under premiärdagen.
undefined
"Det blir en balansgång att sätta priser" säger Sofia Forsberg.

Förutom att duon sätter sin egen prägel på maten och bakverken som serveras kommer de även att justera öppettiderna något.

– Vi kommer att ha öppet sex dagar i veckan istället för fem som tidigare. Vi får se hur det utvecklar sig framåt om vi eventuellt ökar till sju dagar i veckan, men vi börjar så här, säger Sofia. 

– Det kommer att bli väldigt mycket jobb, men det känns roligt och spännande att vara igång, säger Petronella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!