Fyra år efter beslutet – LSS-bostaden invigd

Med den nya LSS-bostaden i Kisa tillgodoser kommunen ett behov som länge varit stort. Nu är invigningsbandet klippt och den första hyresgästen kan flytta in.

Ia gremar, Jessica Nysten, Eva-Lena Jonsson, Pernilla Österlund och Malin Kjällander är några av de totalt 15 personer som utgör personalstyrkan.

Ia gremar, Jessica Nysten, Eva-Lena Jonsson, Pernilla Österlund och Malin Kjällander är några av de totalt 15 personer som utgör personalstyrkan.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-01-25 16:00

– Sju av åtta platser är redan intecknade och den sista hyresgästen som är bokad flyttar in i februari, den första flyttar in i dag, så det finns verkligen ett behov, berättar projektledare Ida Härnström och Joachim Samuelsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, fortsätter:

– Den här LSS-bostaden betyder väldigt mycket för kommunen. Vi har tidigare haft köer till den här typen av bostäder men med den här invigningen är de äntligen borta, så det känns oerhört kul.

Processen har varit lång från beslut till verklighet, men nu står alltså den 715 kvadratmeter stora LSS-bostaden klar, på Sjögatan i Kisa, ett stenkast från Värgårdsskolan. Varje lägenhet är på en yta av 44 kvadratmeter och inredda med kök, allrum, sovrum och badrum. Utöver det finns gemensamma utrymmen och plats för personalens alla olika behov. Den totala prislappen stannade på cirka 17 miljoner kronor.

– Det är roligt att vi i kommunen bygger nytt, skapar tillväxt och skapar möjligheter utifrån våra behov. Allteftersom att kommunen växer och utvecklas kommer vi att behöva ännu fler byggnader och fastigheter av det här slaget, och då är det viktigt att vi är på hugget och utvecklar fastighetsbestånden så att vi är förberedda och står rustade inför framtiden, säger samhällsbyggnadschefen Bita Almasian.

Med bemanning dygnet runt skapar LSS-bostaden totalt 15 nya arbetstillfällen i kommunen. En av de anställda undersköterskorna är Ia Gremar, som bland annat kommer att ansvara för trädgårdens utformning.

– Vi ska ha en trädgård som är till för alla, en trädgård med allt från förhöjda rabatter och utegym till växthus och kompostering. Jag tror att det kommer att bli jättebra, säger hon och fortsätter:

– Jag sökte mig hit just för att få starta upp något helt nytt, med nya lokaler, ny personalgrupp och ny boendegrupp. Det ska bli jättespännande.

Det var många som närvarade vid fredagens invigning av den nya LSS-bostaden. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) fick äran att klipp det traditionella bandet med hjälp av förvaltningschef Joachim Samuelsson och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

– Vi jobbar med långa processer, det här projektet började redan 2014, och att se att vi i kommunen ihärdigt jobbar framåt steg för steg och till sist kommer i mål är det som är allra roligast. Allt slit under alla dessa år gav verkligen resultat, avslutar Almasian.

Konsthandläggare Salam Cehajic var på plats för att berätta om den nya enprocentsregeln och hur den nya LSS-bostaden har och kommer att utsmyckas.
Konsthandläggare Salam Cehajic var på plats för att berätta om den nya enprocentsregeln och hur den nya LSS-bostaden har och kommer att utsmyckas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om