Martina Borg, rektor vid Rimforsa skola, och Helén Fasth, rektor vid Bäckskolan i Kisa, möter upp oss på en solvarm skolgård. Här cyklar några av barnen runt på sina trehjulingar, ett annat gäng spelar kort i skuggan av ett parasoll.
Från och med vecka 24, efter årets skolavslutningar, tog fritidsverksamheten vid för sommaren. I år, precis som alltid, är det många vårdnadshavare som har anmält sitt barns planerade närvaro i god tid. I år, precis som alltid, är det en stor del av alla barn som aldrig kommer.
– Först vill jag poängtera att vi har en stor grupp vårdnadshavare som är jättenoga med sin planering men vi har en mängd familjer som upplever det svårare att ha samma överblick – och då faller många barn ifrån. Hade det bara handlat om några få barn hade det inte varit några problem att hantera. Nu handlar det om alldeles för många, konstaterar Helén Fasth och fortsätter:
– Många vårdnadshavare anmäler frånvaro samma dag. De som inte gör det ringer vi alltid upp vilket också kräver resurser.
Med rektorskollegan Martina Borg berättar hon att det, under enstaka sommardagar, kan handla om att så mycket som 60 procent av de anmälda fritidsbarnen uteblir. Mellan 30 och 50 procent är inte alls ovanligt.
– Det är en återkommande utmaning varje år och det påverkar vår personal- och lunchplanering. Under den första veckan har vi haft ett bortfall på 20-30 barn varje dag, förklarar Borg innan Fasth fyller i:
– Fritidshemmet är en verksamhet där det i läroplanen tydligt står att det ska bedrivas undervisning. Verksamheten ska vara meningsfull och barnen ska kunna välja mellan olika aktiviteter. Att möta de kraven när man inte vet om gruppen kommer att vara på 50-60 eller 30-35 barn är svårt. Vi planerar även för att vi ska kunna möta alla barn med särskilda behov.
Även maten, som barnen får under dagen, planeras ett antal veckor i förväg.
– Vi försöker korrigera varje dag så att all mat inte behöver tillagas men råvarorna är ju inköpta, så kostnaderna får vi ändå, säger Fasth.
– När vi räknade på lunchkostnaderna handlade det om ungefär 900 kronor i onödan varje dag, fyller Borg i.
Går det att sätta en siffra på totalkostnaden?
– Förskolorna upplever samma problem och för några år sedan gjorde vi en utredning där. Då kom vi fram till att vi kunde ha haft ytterligare en heltid i vår verksamhet under hösten för de medel som sommarförskolan kostade i onödan, svarar Borg.
Inför årets sommar har en vädjan, om en mer noggrann planering, skickats ut till vårdnadshavarna – undertecknad bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) och bildningschefen Eva Holm.
Är det lätt för vårdnadshavarna att göra rätt?
– Den 28 april bad vi dem att lämna in planeringen för sommaren och därefter skickade vi ut påminnelser flera gånger. Vi försöker hela tiden bli bättre och tydligare i vår information, svarar Helén Fasth.
Hur ska ni komma åt problemet?
– Genom att återigen vädja till vårdnadshavarna om att de inför alla lov verkligen går igenom planeringen noggrant.
Maja Bjerkinger är en av de som arbetar vid Bäckskolans fritidshem. Så här kommenterar hon det stora bortfallet:
– Jag upplever att det är svårt att ha framförhållning. Om det är många barn anmälda kanske vi inte gör vissa utflykter eller aktiviteter som vi, med det antal barn som faktiskt kommer, hade kunnat göra. Det blir svårt att planera.