Han är pastoratets nya kyrkoherde

Det var han som klev in och axlade ansvaret när Magnus Svensson lämnade sitt uppdrag. Nu står det klart att Jörgen Sundeborn är ny kyrkoherde i Kinda pastorat.

Nu står det klart att det är ett välkänt ansikte som tar över efter kyrkoherden Magnus Svensson, nämligen pastoratets komminister Jörgen Sundeborn.

Nu står det klart att det är ett välkänt ansikte som tar över efter kyrkoherden Magnus Svensson, nämligen pastoratets komminister Jörgen Sundeborn.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-03-03 12:00

– Det känns fantastiskt roligt. Vi känner till andra pastorat som har letat kyrkoherde i flera år och för oss tog det bara några månader att få två sökande. De erfarenheter som Jörgen har från sina tidigare anställningar gör att han är strukturerad och vill ha ordning och reda, vilket var ett viktigt villkor för rekryteringen, berättar kyrkorådets ordförande Anders Ljung.

Jörgen Sundeborn har redan varit en del av Kinda pastorat i över två år, i rollen som komminister. Han har roddat begravningar, dop och vigslar, hållit gudstjänster och varit kaplan åt Arken, pastoratets förskola. Utöver det har han även engagerat sig i flera olika projekt, bland annat som en del av föreningen Hemvist Kinda. Nu tar han alltså nästa steg i karriären, och tar sig an rollen som kyrkoherde.

– Det är ju ett beslut som man inte kan ta lättvindigt, att vara kyrkoherde innebär ett stort ansvar, men jag har jobbat som distriktschef i Tranås under åtta år och där var det vardagliga arbetet i princip samma som här, så det känns ganska hemtamt och jag vet vad det innebär, berättar Jörgen Sundeborn och fortsätter:

– Det känns jätteroligt att få det här förtroendet och i det ligger en stor nyfikenhet och vilja att ta sig an de frågor som en kyrkoherde jobbar med. Tjänsten innebär mycket skrivbordsarbete och administration är väl kanske inte alltid det roligaste, men jag vet att jag har en viss fallenhet för det och då kanske det är just min uppgift här i pastoratet.

Det var redan i slutet av november förra året som Jörgen Sundeborn klev in i rollen som tillförordnad kyrkoherde, men det officiella datumet för Magnus Svenssons avsked var först vid årsskiftet.

– Jag måste säga att jag går in i en ganska tacksam position. Min föregångare har varit väldigt framsynt och tillsammans med ett kyrkoråd som hela tiden har velat gå framåt har han haft visioner och tankar för att möta framtiden, vilket bidragit till att man redan har tagit flera tuffa beslut som många pastorat står inför i dag.

När den nya kyrkoherden blickar framåt, mot eventuella utmaningar och möjligheter, är det framförallt frågan om pastoratets inkomster som hamnar i blickfånget.

– Vi vet att inkomsterna från kyrkoavgiften kommer att minska i framtiden, så ser det ut över hela riket, och det är en utmaning som vi måste möta på flera fronter. Vi måste bland annat fortsätta att utveckla vår begravningsbyrå, som förhoppningsvis börjar att ge ett överskott nu, och vi måste få ekonomi i kyrkans köksverksamhet, för där är vi inte riktigt i dag, avslutar Sundeborn.

"Man brukar säga att en kyrkoherdes uppdrag består av 75 procent administration och 25 procent församlingsarbete", säger Jörgen Sundeborn som började sin nya tjänste den 1 mars.
"Man brukar säga att en kyrkoherdes uppdrag består av 75 procent administration och 25 procent församlingsarbete", säger Jörgen Sundeborn som började sin nya tjänste den 1 mars.
Jörgen Sundeborn

Ålder: 41 år

Uppvuxen: Norra Vi, Ydre

Bor: Prästgården i Vårdsnäs, Brokind

Familj: Hustrun Alexandra, dottern Hanna och bonusdöttrarna Johanna och Matilda

Fritidsintressen: "Jag är väldigt intresserad av trädgårdsarbete, precis som min föregångare. När man har ett jobb där man sitter mycket vid skrivbordet tycker jag det är fantastiskt att kunna gå ut påta i jorden".

Ledarstil: "Jag tror att jag är en inlyssnande organisatör. Ute i verksamheterna finns det jättemånga idéer, tankar och visioner, som det gäller att fånga upp, och det är min uppgift att skapa förutsättningar för dem"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!