Han är vardagens jultomte – året runt

Dumpade varor från Sverige blir till nytta i utsatta länder. I 25 år har Arne Svensson lagt ner själ och hjärta för människor i nöd.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-12-25 18:00

När de flesta svenskar laddar för överflöd av mat, dryck och prylar inför jul- och nyårshelgen tänker Arne Svensson, 84, på personer som lever i nöd och armod.

– Vi har det så bra här i Sverige och vi kan hjälpa till. Då ska vi göra det.

Det började som ALU-projekt (arbetslivsutveckling) i arbetslöshetens Sverige i början av 1990-talet.

Arne Svensson samordnade insamlingen av 500 äldre jordbruksmaskiner som renoverades till brukbart skick vid före detta Trava i Kisa.

– Fyrahundrafemtio gick till Lettland i samarbete med LRF i Östergötland.

Vid ett av sina besök i det baltiska landet blev han nyfiken på hur en lettisk skola såg ut.

– Jag började i Opphems skola 1942 och den var inte så katig, men det jag fick se nu var sämre. Matsalen ska vi inte prata om.

Det blev starten på ett omfattande insamlings- och transportarbete. Skolbänkar från Kinda ersatte gamla träkolosser där skolbarnen satt två och två.

På lastbilsflaken packades också kläder, köksartiklar, blöjor, sanitetsvaror och cyklar in. Liksom mängder av verktyg som skänktes till en verkstadsskola.

I hjälpinsatserna har frikyrkor och ideella föreningar samt privatpersoner bidragit med pengar.

Genom åren har hjälpinsatserna riktats mot nya mål. Framför allt efter de baltiska ländernas intåg i EU.

– Sedan sex år tillbaka går sändningarna till Syrien, Irak, Tanzania och Etiopien.

Bland annat 30 000 papperslakan till sjukhus i Irak från Finess Hygiene i Kisa. Arne Svensson är noga med att allt kommer i rätta händer.

I ett brev till honom skrev biståndsorganisationen Human Bridge sommaren 2016 att de överfulla sjukhusen med små barn med magproblem lider brist på allt ”så dina papperslakan var till en stor hjälp då de inte hann med att tvätta tyglakan och madrasskydd”.

Bistånd i form av material och pengar är bara en bit på väg, enligt Arne Svensson som har ett särskilt gott hjärta för de allra minsta som lever i nöd.

Så mycket tygen håller ser han till att barn i mottagarländer får leksaker och kramdjur. Helst nallebjörnar som kan skänka tröst i en vardag av krig och sjukdomar under knapphetens stjärna.

– Nallebjörnar är ljuvliga djur som gör att barnen kan somna på kvällen. För vem vill se barn som gråter? Då är det roligare att se att de skrattar. Det är det som det hela handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om