Han har drivit gym under tre olika decennium

Som 20-åring tog Niklas Nilsson över gymmet i Kisa. I dag, tolv år och flera satsningar senare, driver han en stabil verksamhet vars omsättning mer än fyrdubblats.

Han var 20 år gammal när han tog över gymmet i Kisa. Nu driver Niklas Nilsson en stabil verksamhet.

Han var 20 år gammal när han tog över gymmet i Kisa. Nu driver Niklas Nilsson en stabil verksamhet.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-01-17 20:00

– Det här gymmet är som en del av mig själv. Hade jag inte haft ett sådant intresse för träning hade det förmodligen aldrig gått. Man tjänar inte så mycket pengar, utan det handlar helt enkelt om att jag brinner för verksamheten, konstaterar företagaren när vi slår oss ned på hans kontor vid Kisa Träningscenter.

Ute i gymmet mixas musiken ur högtalarna med ljudet från ett fåtal träningsmaskiner. Det är en tidig januarimorgon och trycket är lågt, men gymägaren Niklas Nilsson märker ändå ett uppsving sedan årsskiftet.

– Under vissa tider, framförallt när många slutar sina jobb, kan det vara ganska fullt här inne. Tyvärr brukar det förändras ganska fort, många satsar på tok för hårt i början, men vi försöker hela tiden pusha folk att hitta sin egen rutin.

Totalt är det drygt 400 Kindabor som i dagsläget har ett medlemsskap tecknat vid träningsanläggningen och sedan 2016, som ägaren själv beskriver som ett toppår, har utvecklingen stagnerat något. När han tog över gymmet vid årsskiftet 2007/2008 var den belägen i en mindre lokal på Storgatan 1 och omsatte drygt 300 000 kronor. I dag är samma siffra strax under 1.5 miljon kronor, och förutom själva gymdelen, arrangeras omkring tio olika gruppträningspass varje vecka.

– På en mindre ort tror jag nog att det är den här omfattningen som man kan förvänta sig. Att det gick så bra 2016 tror jag delvis har att göra med träningstrenden på sociala medier, men också att det, i samband med flyktingströmmen, var många nyanlända som tränade här.

400 medlemmar, är det tillräckligt?

– Jag tror egentligen inte att det finns ett så mycket större kundunderlag i Kisa. Det är klart att man alltid vill ha så mycket kunder som möjligt, men jag tycker vi håller en stabil och bra nivå.

Har ni någon konkurrens?

– Det som vi konkurrerar med är väl isåfall andra passverksamheter, annars är vi ganska ensamma. I vissa fall är det bra med konkurrens men om det hade det funnits ett gym till här så tror jag istället att ingen hade gått runt.

I dag har Niklas Nilsson fyllt 32 år och trots att han har flera bolagsengagemang, bland annat som ägare av Nilswiks Förskolor AB, vill han att gymmet ska fortsätta att utvecklas.

– När vi får tid över ska vi göra om och öppna upp en ny del av gymmet, drygt 30 kvadratmeter. Där vi tänker ge större utrymme åt friviktsträning, avslutar Kisaföretagaren.

Kisabon Anna Helgesson är en av de drygt 400 medlemmarna som träningscentret har i dagsläget.
Kisabon Anna Helgesson är en av de drygt 400 medlemmarna som träningscentret har i dagsläget.
Karta: Kisa Träningscenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!