Han har fått sina fastigheter nerklottrade

Antalet polisanmälningar om klotter i Kisa har sedan i höstas ökat markant. Men det finns ett stort mörkertal, då fastighetsägare inte anmäler.

En cointaner som det har klottrats på

En cointaner som det har klottrats på

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-03-01 22:00

– Nej, det är ingen idé att anmäla klottret till polisen, det händer ändå ingenting, säger Ulf Allert i Kisa som har fått sina två fastigheter i Kisa nerklottrade med spayfärg.

Nerklottrade fasader, plåtcontainers, anslagstavlor och andra ytor har sedan i höstas blivit en allt vanligare syn i Kisa.

Det är nattetid som det klottras för fullt.

– Det är ett par veckor sedan som någon under natten sprayade med blå färg på en av mina fastigheter. Förra veckan var det dags igen och nu har de varit här igen. Det här kostar bara pengar för oss fastighetsägare. Det handlar inte bara om att ta bort klottret, utan man måste måla om hela väggen. Jag har pratat med en klottersanerare och det handlar om stora pengar för att få en snygg fasad igen, säger Ulf Allert.

Ulf Allert säger att kostnaden för att ta bort klottret och måla om hela väggen kostar uppemot 50 000 kronor.

Erik Johansson är områdespolis i Kinda:

– Det är svårjobbat, får man väl säga. Men vi uppmanar de som drabbas av klotter att polisanmäla. Vi uppmanar även allmänheten att lämna in tips om de ser eller hör att det klottras. Vi dokumenterar och försöker att komma framåt. Det är svårt att punktmarkera dessa individer men vi har några personer som vi är intresserade av och som vi hoppas på kan bindas till klottret.

Straffet för skadegörelsen (klotter) är böter eller fängelse i ett år. Den som döms får vanligen även betala skadestånd.

– Jag funderar på att sätta uppövervakningskameror på mina fastigheter, säger Ulf Allert.

Ulf Allert vid en nedklottrad dörr på en av hans fastigheter
Ulf Allert vid en nedklottrad dörr på en av hans fastigheter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om