Han skrev bästa novellen – här är vinnarna

Samuel Klein skrev 2020 års bästa uppsats bland Värgårdsskolans nior. Första-, andra- och tredjepris delades ut under torsdagen på Kisa bibliotek.

Julia Archibald kom på tredje plats. Samuel Klein kom etta och Tova Anderö kom på en andraplats.

Julia Archibald kom på tredje plats. Samuel Klein kom etta och Tova Anderö kom på en andraplats.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-04-23 22:00

Priserna delas ut varje år på Världsbokdagen den 23 april. Samtliga elever i årskurs nio på skolan har skrivit varsin uppsatts i form av en novell, resonerande text eller nyhetsartikel och sedan har de tre bästa från varje klass valts ut i en första gallring.

Därefter går en jury igenom de 15 utvalda texterna och väljer ut de tre bästa som nu har fått motta sina priser. Juryn bestod av bibliotekets Emmelie Jansson och Matilda Henriksson, och även kommunens kultur- och fritidshandläggare Lena Röös. De utsåg Samuel Klein i klass 9B till vinnare.

– Jag var lite nervös och skakig inför ceremonin, men det känns jätteroligt att vinna, säger han.

Samuel Kleins vinnande novell är en historia som utspelar sig i nazityskland under andra världskriget där han har inspirerats från historialektionerna i skolan.

Andrapris vanns av Tova Anderö som går i klass 9D och tredjepris vanns av Julia Archibald i klass 9A. Båda två har skrivit berättelser där kärlek står i centrum på olika sätt. 

– Jag har varit jättenervös för den här novellen var känslig för mig, säger Tova Anderö.

– Jag gjorde om min text flera gånger och funderade utifrån temat kärlek och vad det kan innebära för olika personer, säger Julia Archibald.

Vanligtvis brukar det även hållas en ceremoni på nationaldagen där vinnaren får läsa upp sin novell. Just nu är det oklart om det kommer att bli av på grund av coronaviruset och rådande restriktioner.

Diplom och blommor delades ut av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).
Diplom och blommor delades ut av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!