Han tar över Kinda begravningsbyrå

David Carlsson har varit pastor i Pingstkyrkan i Horn i sex år. Nu byter han bana och blir istället kontorsansvarig på Kinda begravningsbyrå. I måndags var första arbetsdagen.

David Carlsson tar över begravningsbyrån efter Torbjörn Nyström

David Carlsson tar över begravningsbyrån efter Torbjörn Nyström

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-01-30 08:00

– Trots att jag hade min avskedspredikan i söndags så släpper jag inte pingstkyrkan helt och hållet. Jag fortsätter som ordförande för församlingen och kommer att hoppa in som pastor vid enstaka tillfällen. Det kommer inte anställas någon ny pastor, utan vi kommer att hjälpas åt i församlingen, bland annat kommer min pappa Håkan, som tidigare var pastor, att hoppa in, säger David Carlsson.

Kinda begravningsbyrå startade 1947 och de tio senaste åren har Torbjörn Nyström varit kontorsansvarig.

– Jag börjar närma mig pension och känner att det är dags att dra mig tillbaka. I höstas började rekryteringen om en efterträdare till mig och ett 60-tal ansökningar kom in. Slutligen var det två kvar och valet föll på David, säger Torbjörn Nyström.

David Carlsson är född och uppväxt i Nykil. Pappa Håkan fick en tjänst som pastor i Uppland och så gick flyttlasset till Tierp, där David gick treårig gymnasieutbildning med handelsinriktning.

– Som 18-åring flyttade jag till Linköping och fick jobb med kökssnickeri och även säljare inom samma bransch.

1993 flyttade David till Horn och pendlande till Linköping i många år.

– Efter många års pendlande la jag om livet fullständigt. Jag jobbade som vårdare på Hjulebo Omsorg i Hycklinge, deltidsbrandman i Horn och pastor i Pingstkyrkan i Horn. Pastorstjänsten inleddes med ett års pastorsutbildning på Bjärka Säby slott med Sionförsamlingen som anordnare, säger David Carlsson som sedan i höstas bor i Hycklinge.

Nu byter David bana igen och blir ansvarig för Kinda begravningsbyrå i Kisa.

– Jag har sneglat på det här yrket i flera år och när Torbjörn hörde av sig i ett annat ärende frågade han om jag var intresserad och på den vägen är det. Jag tror att mina erfarenheter från Hjulebo omsorg och som deltidsbrandman och som pastor kommer väl till pass i mitt nya jobb, säger David Carlsson.

Torbjörn Nyström kommer att finnas kvar på begravningsbyrån i Kisa fram till i sommar.

– Jag försvinner inte helt sedan heller. Jag kommer att finnas till hands även under hösten för råd och stöd, säger Torbjörn Nyström.

– Det känns tryggt att ha en handledare som Torbjörn, säger David Carlsson.

Kinda begravningsbyrå ombesörjer mellan 120 och 130 begravningar per år.

– Vårt mål är att sälja fina minnen och inte en begravning, säger Torbjörn Nyström.

David Carlsson lämnar nu pastorsyrket för begravningsbyrån i Kisa
David Carlsson lämnar nu pastorsyrket för begravningsbyrån i Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om