Hans hobby hotas – av kvalster

Staffan Hultgren i Kisa har varit biodlare sedan 1970-talet. Det var hans far som mer eller mindre tvingade honom att börja med bioodling.

Prickarna i bokstaven V är varroakvalster som har fångats i drönarramar.

Prickarna i bokstaven V är varroakvalster som har fångats i drönarramar.

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-08-07 17:01

– Ja, så är det. Det var när vi hade köpt en sommarstuga utanför Kisa på 1970-talet. Här fanns det en massa körsbärsträd. Min far Emil kom till stugan och sa, här måste du ha bin, säger Staffan Hultgren och fortsätter:

– Nej, du, jag är livrädd för bin, sa jag, men farsan var envis och kom hit med en kupa han hade köpt i Rumskulla. Jag brydde mig inte om bina, utan de dog ut efter fyra år, men farsan kom igen med en ny kupa och på den vägen är det.

Så att din rädsla för bin är borta?

– Ja, men den försvann först för några år sedan. Vi har bara snälla bin här. Det var så att framlidne Sigvard Jakobsson odlade fram snälla drottningar och det är därför vi har så snälla bin. Vi har Sigvards gamla bipaviljong här vid bigården, vi har fått rustat upp den en del och det är en gammal klenod, säger Staffan Hultgren.

Under många år hade Kisa Biodlarförening sin bigård i Tolvmannadalen. Sedan fem år tillbaka är den i Harg.

– Det var bra i Tolvmannadalen, men här är det ännu bättre och nära till blommor och bär för bina, säger Staffan Hultgren.

Staffan Hultgren har nio bisamhällen.

– Åtta samhällen är i gång och jag har byggt samtliga själv av gamla bordskivor och rivningsmaterial som masonit och plywood. En sak är säker, det är en konst att bygga bikupor och man ska inte ge sig på det utan kunskap. Det handlar om millimetermått och noggrannhet.

De senaste åren har varroakvalstret varit ett stort hot mot de svenska bina.

– Varroakvalstret har förstört mycket för oss biodlare. Vi använder drönarramar med vaxkakor som är indelade i tre fack, där kvalstren fastnar och så använder vi även mjölksyra och oxelsyra. Vaxkakorna skär vi ut en gång i veckan för att få bort kvalstren. Det är väldigt effektivt, men skapar mycket merarbete, säger Staffan Hultgren.

Bäst tycker bina om blommor som ger nektar.

– Det är lind, vitklöver, hallon och alla trädgårdsblommor som är binas favoriter och på hösten är det ljungen, säger Staffan Hultgren.

Förra året vägde biodlarföreningen in knappt två ton honung från de medlemmar som lämnade protokoll på sin skörd.

– Årets skörd kommer bli mindre och det beror på att vi hade en väldigt kall vår och då främst i maj, säger Staffan Hultgren.

Kisa biodlarföreningen har ett 40-tal medlemmar.

– Vi vill gärna bli fler, det är en kul och intressant hobby, avslutar Staffan Hultgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om