Nu får ambulansen full tillgång till nya lokaler

Till slut har ambulansen i Kisa fått en lokal de kan vara i dygnet runt. En klar förbättring tycker de inblandade, även om man gärna delat lokal med räddningstjänsten.

"Det är ju lite skramligt och rörigt, men det kommer bli bättre", säger Peter Kovacs om ambulansen nya lokaler som håller på att byggas om. "Och annars är det ju fräscht och fint och bra på alla sätt och vis."

"Det är ju lite skramligt och rörigt, men det kommer bli bättre", säger Peter Kovacs om ambulansen nya lokaler som håller på att byggas om. "Och annars är det ju fräscht och fint och bra på alla sätt och vis."

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-05-17 09:26

Ambulanspersonalen hade upplevt problem en längre tid i den gamla brandstationen som delades med räddningstjänsten. Huvudvärk, luftvägsbesvär, trötthet. Man misstänkte att dålig ventilation låg bakom. Dessutom hade behov av radonsanering framkommit efter att lokalen undersökts.

Facket larmade. Arbetsmiljöverket kom på inspektion. En radonmätning som visade halter över gränsvärdet blev droppen. Skyddsstopp utlystes.

undefined
"Det finns en anledning till att man väljer att ha ambulans ihop med räddningstjänst, för då finns allting man behöver för att ta hand om sitt fordon", säger skyddsombud Alexandra Lyssarides, som helst hade sett att ambulansen kunde dela lokal med räddningstjänsten i Kisa.

– Det är ju den yttersta åtgärden som vi kan ta till, säger Alexandra Lyssarides, ambulanssjuksköterska och skyddsombud på Vårdförbundet.

Hon är, liksom ambulanspersonalen i Kisa, anställd av företaget Falck ambulans som driver ambulansverksamhet på uppdrag av Region Östergötland. Arbetsmiljön är visserligen arbetsgivarens ansvar, medger hon. Samtidigt så hade denne inte kunnat göra så mycket mer enligt henne. Problemet låg i att lokalen hade brister som fastighetsägaren, kommunen, inte åtgärdade.

– Jag kan väl bara tycka att det är beklagligt att man hyr ut en lokal som är så pass undermålig och att man heller inte tar sitt ansvar att se till att man kan vistas i den utan att bli sjuk, säger Lyssarides.

Efter skyddsstoppet blev frågan: vart ska ambulansen ta vägen? Det fick bli en nödlösning på Kisa wärdshus som med början i september 2022 hyrde ut två rum för ambulanspersonalen. Något som visserligen gjorde att personal slapp de negativa symptomen från den gamla brandstationen, men någon fläckfri situation var det inte tal om.

– Det finns en anledning till att man väljer att ha ambulans ihop med räddningstjänst, för då finns allting man behöver för att ta hand om sitt fordon.

undefined
De nya lokalerna på Enebygatan i Kisa. Ambulansen håller till i det vänstra garaget. I det högra huserar ett åkeri.

I början av året tog så en permanent lösning form. En fastighetsägare i Kisa erbjöd sig att hyra ut sina lokaler på Enebygatan till ambulansen. Där har de huserat sedan dess – dagtid. Nattetid har de fortsatt få vara på värdshuset i väntan på tillstånd för nattverksamhet i den nya lokalen. Och nu är slutligen alla behövliga dokument på plats för att kunna vara på plats dygnet runt. Alexandra Lyssarides bild av lösningen är att den funkar, men står fast vid att det allra bästa vore att vara ihop med räddningstjänsten.

– Om man jämför med andra stationer som i Linköping, Mjölby, och Motala – där är ju ambulansen ihop med räddningstjänsten vilket gör att det finns tillgång till tvätthall, det finns tillgång till alla verktyg som vi behöver, det finns möjlighet till fysisk aktivitet vilket är någonting som man ska kunna göra under arbetstid om det finns det möjligheten, för det är ändå ett fysiskt krävande jobb. Nu har man hittat en lösning som är "good enough" liksom, men den är ju inte optimal. 

undefined
Peter Kovacs håller med i det Alexandra Lyssarides säger om att det varit önskvärt att dela lokal med räddningstjänsten. "Det hade absolut varit det ultimata, att få vara där uppe ihop med dem. Så som de har på nästan alla stationer. Vi jobbar ju ihop ute på fältet, vid trafikolyckor, bränder och sånt, så då vet man vilka man är."

Peter Kovacs är ambulanssjukvårdare och jobbar i Kisa. Han tycker att det är bra att man nu kan vara på samma plats hela tiden.

– Nu håller man ju på och bygger här, så det är ju lite skramligt och rörigt, men det kommer bli bättre. Och annars är det ju fräscht och fint och bra på alla sätt och vis.

De nya lokalerna har också mycket gemensamma ytor, vilket han ser som en klar fördel. På värdshuset fick personalen tillbringa mycket tid för sig själv.

– Där gick man in på ena rummet, den andra i rummet, och sen var man där. Det var ju ganska osocial samvaro. Men allt annat var ju bra annars på värdshuset.

undefined
Fredrik Karlsson, verksamhetschef på Falck ambulans, är glad över att allting till slut gått i hamn. Och tacksam för bemötandet från både värdshuset och ägarna av den nya lokalen. "De har verkligen drivit på och fixat", säger han.

Från chefshåll är man också tacksam för hjälpen från Landets goda som driver verksamheten i Kisa wärdshus.

– De har varit väldigt flexibla och bemött oss väl och gjort det bästa för oss, säger Fredrik Karlsson, verksamhetschef på Falck ambulans.

Nu pågår ett slutligt fixande i de nya lokalerna för att allt som behövs ska finnas där, som tvättmaskiner och ett garage anpassat för ambulansen.

"Det är bättre när vi får vara här hela tiden", säger Peter Kovacs om de nya lokalerna. Visst finns det ibland störningsmoment eftersom de ligger på ett industriområde, som när en lastbil kom och tankade i en timme härom natten, men på det stora hela är det bara detaljer, tycker han.
"Det är bättre när vi får vara här hela tiden", säger Peter Kovacs om de nya lokalerna. Visst finns det ibland störningsmoment eftersom de ligger på ett industriområde, som när en lastbil kom och tankade i en timme härom natten, men på det stora hela är det bara detaljer, tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!