Mor och dotter tar över i Café Columbia

Det är Petronella Eng och hennes mor Sofia Forsberg som tar över driften av Café Columbia i Kisa till våren. "Spännande, läskigt, nervöst, men väldigt roligt", säger Petronella.

Sofia Forsberg och Petronella Eng, mor och dotter, blir de som tar över i Café Columbia till våren.

Sofia Forsberg och Petronella Eng, mor och dotter, blir de som tar över i Café Columbia till våren.

Foto: Jan Novotny

Kisa2022-11-21 11:00

De jobbade på Kisa wärdshus. Sen kom pandemin. Petronella Eng fick jobb på Ica. Hennes mamma, Sofia Forsberg, blev arbetslös, men har hoppat in i vården när det behövts. Hela tiden kände de att de ville göra något annat.

– Vi har kollat på massa lokaler, men inget har känts bra. Sen dök den här möjligheten upp, och då kände vi att nu måste vi ta chansen, säger Petronella Eng.

undefined
Stigande matpriser till trots är Petronella Eng övertygad om att det kommer gå bra för henne och hennes mamma på Café Columbia i Kisa. Petronella har tidigare haft ett eget cateringföretag och ser fram emot att få hålla på med det igen på kaféet.

När de väl bestämt sig gick det snabbt. I slutet av oktober anmälde de som enda budgivare intresse till kommunen. I mitten av november fick de kontraktet. Stödet från nära och kära gör dem trygga i att det kommer att gå bra.

– Vi ska jobba mycket själva i början, men sen har vi familjen med oss också som är villiga att hjälpa till, säger Petronella Eng.

För Karin Asmus, som driver kaféet idag, var det just mängden tid verksamheten slukade som fick henne att lämna. Petronella och Sofia berättar själva om hur arbetet kunde se ut på värdshuset, där det ofta kunde bli långa dagar. De trivdes med det jobbet, men på Café Columbia kommer det bli lugnare, tror de.

–Min sambo trodde nog att jag var gift med jobbet, men han ser bara det här som något jättepositivt, säger Sofia Forsberg.

Petronella Eng lägger till:

– Jag har ju småbarn också, så såklart prioriterar jag tiden med dem också. Man behöver ju inte jobba bägge två på morgonen och man kan turas om lite.

undefined
Det finns en tydlig vision för kaféet. "Det är viktigt att det är hemmabakat!" säger de båda nästan i kör. Och vad gäller räkmackorna finns en klar röd linje: inte några frysräkor.

Deras plan för kaféet är enklare luncher, hembakat fikabröd och catering.

– Jag vill att vi ska sätta in en kyl så att man komma hit och köpa en charkbricka till helgen, lite färdiga desserter, lite ostbrickor och sånt. När vi jobbade på värdshuset körde vi ju en matkasse som det var trerätters i, det skulle vi vilja få tillbaka här litegrann.

De ser även framför sig olika evenemang, som författarkvällar och konserter. Dessutom ska öppettiderna utvidgas. Med hur mycket förblir ännu en hemlighet.

– Men det kommer att bli en jätteförändring.

undefined
"Jag tror att det är väldigt viktigt att ha med sig familjen när man går in i nåt sånt här", säger Petronella. "Och vi är en familj som har en vana med mat, alla har jobbat i restaurangbranschen", tillägger mamma Sofia.

Frågan om oro inför stigande matpriser är rätt tjatig vid det här laget, men ställs ändå.

– Det är ju inte enbart vi som höjer, så jag tror att det kommer att gå vägen ändå. Vet man att det är en bra räkmacka man får, då betalar man för det, jag tror att man vill göra det.

Trots att det är flera månader kvar tills de öppnar i vår har de redan fått sin första bokning – 50 bussresenärer som ska stanna på fika i slutet på maj.

"Vi kompletterar varandra bra", säger Sofia Forsberg, som ska få lite mer ansvar för bakning, medan dottern Petronella Eng främst ska stå för den kallskurna maten. Hur det blir med olika varmrätter återstår att se efter att de fått mer info från kommunen om vilka regler som gäller.
"Vi kompletterar varandra bra", säger Sofia Forsberg, som ska få lite mer ansvar för bakning, medan dottern Petronella Eng främst ska stå för den kallskurna maten. Hur det blir med olika varmrätter återstår att se efter att de fått mer info från kommunen om vilka regler som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!