Här banar de väg för den nya kraftledningen

I över ett decennium har Eon haft för avsikt att bygga en ny 130-kilovoltsledning över den södra länsgränsen. Nu har etapp ett inletts. Ett delprojekt som budgeteras till 44 miljoner kronor.

Den första etappen i bygget av en ny kraftledning är igång. Här diskuterar projektledarna Lars Berg och Erik Bengtsson arbetet tillsammans med Eons tillförordnade regionchef Björn Persson.

Den första etappen i bygget av en ny kraftledning är igång. Här diskuterar projektledarna Lars Berg och Erik Bengtsson arbetet tillsammans med Eons tillförordnade regionchef Björn Persson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-04-20 12:00

Det är vid transformatorstationen utanför Kisa som energibolagets tillförordnade regionchef Björn Persson tar emot oss. Här pågår det sedan i höstas ett omfattande arbete för att bana väg för den kraftledning som ska sluta i Vimmerby och löpa genom Horn, Södra Vi och Gullringen. Vi möter upp projektledarna Erik Bengtsson och Lars Berg, från Eon respektive Omexom, som ansvarar för projektet vars slutbesiktning planeras till i början av 2021.

– I princip allt som är utomhus här vid stationen ska bytas ut. Det innebär att vi bygger ett nytt ställverk och installerar fyra nya transformatorer. Dessutom bygger vi, i befintlig byggnad, en helt ny kontrollutrustning. Det är ett rätt så komplext arbete att genomföra i en redan driftsatt anläggning, förklarar duon och fortsätter:

– Vi har hittat en planlösning på ställverket som gör att vi kan bygga så mycket som möjligt utan avbrott i elförsörjningen.

Syftet med den nya kraftledningen är att komplettera den befintliga Åtvidabergsledningen, säkerställa elleveransen och öka elnätets kapacitet, men vägen fram till den första etappen har varit allt annat än spikrak. Enligt regionchef Persson tog processen fart för drygt tolv år sedan och har innefattat tillståndsansökningar, överklaganden och domstolsbeslut. Cirka 150 mark- och fastighetsägare berörs på olika sätt av bolagets byggplaner.

– Utifrån att vi har fått en ledningsrätt från Lantmäteriet pågår det nu, ute hos respektive markägare, värderingar och överenskommelser kring den skog och mark som ska tas i anspråk. När vi äntligen kommit lite till vägs ände i den demokratiska processen upplever vi att acceptansen har ökat. Sedan vet vi att det fortfarande finns synpunkter på ledningsrättsbeslutet vilket har överklagats av en handfull markägare, förklarar Persson.

Är det något som kan äventyra projektet?

– Nej det tror jag inte. När vi från Mark- och miljööverdomstolen fick tillstånd att bygga kan man säga att det var i rullning.

Eons plan är att under hösten gå ut på upphandling för de resterande etapperna i projektet. Ytterligare tre transformatorstationer ska nämligen byggas innan kraftledningen kan dras.

– Det är jätteroligt att vara igång. Tidsåtgången är svår att uppskatta men jag skulle kunna tänka mig att allt är i drift om fyra eller fem år, avslutar projektledaren Bengtsson.

"Ett rätt så komplext arbete att genomföra", konstaterar projektledarna Lars Berg, från företaget Omexom, och Erik Bengtsson, från Eon.
"Ett rätt så komplext arbete att genomföra", konstaterar projektledarna Lars Berg, från företaget Omexom, och Erik Bengtsson, från Eon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!