Känd matprofil besökte vinprovning i Kisa

Över 70 förväntansfulla deltagare i Munskänkarna provade viner ihop med gastronomiprofilen Carl Jan Granqvist som var på besök i Kisa.

Carl Jan bjöd på många anekdoter och historier under kvällen.

Carl Jan bjöd på många anekdoter och historier under kvällen.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-10-15 11:22

Ett förväntansfullt sorl sprider sig mellan borden där långa rader av vinglas står uppradade i väntan på torsdagskvällens vinprovning.

Strax äntrar Carl Jan Granqvist, professor i måltidskunskap, scengolvet och berättar om sin uppväxt och vägen till sitt entreprenörskap.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Jag blev tidigt diagnosticerad med grav dyslexi, så jag har fått använda mig av mina andra sinnen, smak och lukt, för att lära mig saker.

undefined
Carl Jan Granqvist besökte Kisa under torsdagskvällen.
undefined
Vinglas i långa rader stod redo inför kvällens vinprovning.

Fyra vinglas dukas fram framför Carl Jan på scenen och strax börjar kvällens vinprovning.

– För nöjes skull har jag valt viner som alla är gjorda på samma sorts druva, men från fyra olika världsdelar.

Glasen klirrar mot varandra när deltagarna doftar på de fyra olika rödvinerna. Från scenen instruerar Carl Jan hur de ska titta efter viskositet och transparens för att avgöra ålder på vinet framför dem.

Sen är det dags för smaktestet. Vinerna har bland annat smaker av vinbärsblad, blyertspenna och bittermandel, och Carl Jan berättar vilka olika maträtter vinerna kan passa till medan åhörarna intresserat snurrar sina glas, doftar och smakar.

undefined
Åsa Bank och Åke Karlsson smakar på de fyra olika vinerna och lyssnar intresserat på Carl Jans berättelser.
undefined
Deltagarna snurrade sina glas för att lufta vinerna.
undefined
Per-Olof Fransson doftar på det australiensiska vinet.

– Vissa viner har egenskaper som passar till maträtter, medan andra viner passar bäst för sig själva.

Efter att Munskänkarnas vinprovarskara fått gissa ett par gånger kommer svaret. Druvan är Cabernet och vinernas ursprung är europeiskt, australiensiskt, nordamerikanskt och asiatiskt.

Anna-Lena Falebrant är en av dem som provar viner denna kväll.

– Det var väldigt spännande att se hur olika viner kan smaka och dofta beroende på vilken ordning man smakar och doftar på dem, säger hon.

undefined
Carl Jan bjöd på många anekdoter och historier under kvällen.
undefined
Anna-Lena Falebrant var en av dem som provade viner under kvällen. "Det var väldigt spännande".

Förutom att Carl Jan lyfter fram vinets olika smaker berättar han också om hur alkoholens roll i samhället idag är en annan än den tidigare varit.

– Äldre generationer har, nästintill utan undantag, en alkoholist inom familjen, men så är det inte idag. Alkoholism är mer ovanligt nu, och det tyder på bra folkbildning. Alkohol ska vara till för njutning och intresse, inte enbart för fylla.

Hur ser du på de nya råden kring alkoholintag?

– Jag tar det med en nypa salt. Det är viktigt att göra det som passar mig. Jag vill göra det jag tycker är kul utan att stressa över någon annans åsikt. Tycker du det är gott med två glas rödvin om dagen, spelar det då någon roll om du blir 92 eller 94 år?

Säger han och skrattar.

undefined
Carl Jan ihop med Leif Fransson som startade Munskänkarna i Kisa 2008.
Carl Jan Granqvist besökte vinprovning i Kisa. Åsa Bank och Åke Karlsson på bilden uppe till vänster. Anna-Lena Falebrant luktar på vinet i bilden nere till vänster.
Carl Jan Granqvist besökte vinprovning i Kisa. Åsa Bank och Åke Karlsson på bilden uppe till vänster. Anna-Lena Falebrant luktar på vinet i bilden nere till vänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!